Lugdunaam: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Titel van Lugduname gewijzigd in Lugdunaam: Eng --> Ned. in correlatie met aspartame/aspartaam
correctie sucrose
Regel 71: Regel 71:
}}
}}


'''Lugdunaam''' is een kunstmatige zoetstof die wordt beschouwd als de krachtigste [[zoetstof]] voor de mens. Een hoeveelheid lugdunaam is ongeveer 220.000 maal zoeter dan eenzelfde hoeveelheid [[sucrose]] (gewone suiker).
'''Lugdunaam''' is een kunstmatige zoetstof die wordt beschouwd als de krachtigste [[zoetstof]] voor de mens. Een hoeveelheid lugdunaam is ongeveer 220.000 maal zoeter dan eenzelfde hoeveelheid [[sacharose]] (gewone suiker).


Lugdunaam behoort tot een groep van derivaten van [[guanidine]]; andere krachtige zoetstoffen in deze groep zijn:
Lugdunaam behoort tot een groep van derivaten van [[guanidine]]; andere krachtige zoetstoffen in deze groep zijn:

Versie van 30 apr 2008 18:31

Sjabloon:ChemischeStof

Lugdunaam is een kunstmatige zoetstof die wordt beschouwd als de krachtigste zoetstof voor de mens. Een hoeveelheid lugdunaam is ongeveer 220.000 maal zoeter dan eenzelfde hoeveelheid sacharose (gewone suiker).

Lugdunaam behoort tot een groep van derivaten van guanidine; andere krachtige zoetstoffen in deze groep zijn:

(ter vergelijking: aspartaam is ongeveer 200 keer zoeter dan suiker; sucralose ongeveer 600 keer).

Het is niet bekend of deze stoffen in aanmerking komen om in voedingswaren gebruikt te worden; dat hangt af van andere factoren zoals hun eventuele toxiciteit, nasmaak, ... Het is wel geopperd dat ze kunnen dienen als additief in varkensvoer, om de slechte smaak van andere additieven te verbergen [1].

Referenties

  1. Fernando R. Feuchter A., "A review of the nutrition and growth of suckling pigs by providing creep-feeding supplements to reduce piglet mortality and minimize post-weaning syndrome", zie deze link.