Water injection dredger: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
117 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k
Een '''WID''' ('''Water Injection Dredger''' oftewel '''water injectie baggerschip''') is een [[baggerschip]] dat bodemmateriaal verplaatst door water onder lage [[druk]] in de [[bodem]] te spuiten. Water Injectie Baggeren is een methode van baggeren die met name geschikt is om recent afgezet sediment te verwijderen (onderhoudsbaggerwerk). De methode is ook toepasbaar om fijn zand over kortere afstanden te verplaatsen.
 
[[Afbeelding:WIDB.jpg|thumb|400px|right|Water Injection Dredger (WID)]]
 
 
Het water wordt onder lage druk gespoten omdat men niet wil dat het bodemmateriaal in de omliggende wateren explodeerd. Het water moet rustig in [[suspensie]] gebracht worden. Het wordt geïnjecteerd met behulp van een lange arm met een balk aan het einde, een T-vormige constructie die aan een schip vastzit aan het uiteinde en die met een kabel die vastzit dicht bij het mondstuk van de constructie naar beneden gehezen kan worden zodat de bovenkant van de T boven de bodem hangt. In dit stuk zitten een aantal gaten. Hierdoor wordt het water de bodem in gespoten. Het bodemateriaal wordt in suspensie gebracht. Vervolgens wordt het verplaatst door de zwaartekracht van een hoger naar een lager gelegen gebied (hier graven ze soms afvoerkanalen voor), wordt het afgevoerd door een natuurlijke stroming of het wordt weggespoten door een tweede waterinjectie maar dan op minder grotere diepte. Bij waterinjectie moet men goed rekening houden met de stromingen (zoals het [[Getijde (astronomie)|getij]]) om te zorgen dat het materiaal niet in een verkeerd gebied terecht komt.
== Principe ==
 
Het waterWater wordt onder lage druk gespoten omdat men niet wil dat het bodemmateriaal in de omliggende wateren explodeerd. Het water moet rustig in [[suspensie]] gebracht worden. Het wordt geïnjecteerd met behulp van een lange arm met een balk aan het einde, een T-vormige constructie die aan een schip vastzit aan het uiteinde en die met een kabel die vastzit dicht bij het mondstuk van de constructie naar beneden gehezen kan worden zodat de bovenkant van de T boven de bodem hangt. In dit stuk zitten een aantal gaten. Hierdoor wordt het water de bodem in gespoten. Het bodemateriaal wordt in suspensie gebracht. Vervolgens wordt het verplaatst door de zwaartekracht van een hoger naar een lager gelegen gebied (hier graven ze soms afvoerkanalen voor), wordt het afgevoerd door een natuurlijke stroming of het wordt weggespoten door een tweede waterinjectie maar dan op minder grotere diepte. Bij waterinjectie moet men goed rekening houden met de stromingen (zoals het [[Getijde (astronomie)|getij]]) om te zorgen dat het materiaal niet in een verkeerd gebied terecht komt.
Voorstanders van waterinjectie zijn van mening dat dit een natuurlijke manier van [[baggeren]] is terijl hun tegenstanders het hier niet mee ens zijn. Wel is het zo dat bij baggeren (op welke manier dan ook) veel vissers komen kijken omdat alle vis afkomt op al het loskomende voedsel maar ook dit kan als positief of negatief worden gezien.
 
3

bewerkingen

Navigatiemenu