Rolf Köhler: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 43: Regel 43:


Rolf Köhler stierf op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een [[hartaanval]] op zijn werk.
Rolf Köhler stierf op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een [[hartaanval]] op zijn werk.

==Zie ook==
*[[Modern Talking]]
*[[Blue System]]
*[[Dieter Bohlen]]
*[[Systems In Blue]]
*[[C.C.Catch]]


==Externe link==
==Externe link==

Versie van 4 mei 2008 19:58

Rolf Köhler (Hamburg, 24 mei 1951 - Hamburg-Altona, 16 september 2007) was een Duitse zanger en muziekproducent. Bij het publiek was hij vooral bekend (of juist 'onbekend') als zanger van Modern Talking en Blue System.

Introductie

Rolf had in de jaren 70 zijn eerste successen in Duitsland onder zijn pseudoniem "Marc De Ville" met het nummer "Walking Alone In The Rain, California". Hij was onder andere begin jaren 80 ook lid van bands als "New Commix", "Kentucky", "Tollhouse", "Blue Blizz" en "Springflut". Echter hebben deze bands geen (grote) bekendheid genoten.

Samenwerking met Dieter Bohlen

Muziekproducent Dieter Bohlen die op zoek was naar een nieuwe sound leerde in 1983 de jonge zanger Thomas Anders kennen. Dieter was zeer enthousiast over de zangkwaliteit van Thomas en Dieter schreef Duitstalige liedjes voor hem en werd zijn Producer. Dieter had voor Thomas echter ook achtergrondzangers nodig. Rolf werd samen met Michael Scholz, Detlef Wiedeke, Birger Corleis de achtergrondzangers van Thomas Anders. In 1984 raakte Dieter geïnspireerd door de muziek uit de italodisco en begon voor Thomas Italodisco-achtige nummers te maken zoals "Es Geht Mir Gut Heut Nacht". Dieter wilde zelf namelijk ook in de schijnwerpers staan door zelf een echte Engelstalige discoband te beginnen onder zijn pseudoniem Ryan Simmons waarbij Rolf achtergrondzanger is. Vanaf het lied "The Night Is Yours - The Night Is Mine" van Ryan Simmons leende Rolf zijn stem aan Dieter. Rolf was namelijk de hoge stem op de voorgrond in het refrein. Uiteindelijk kwam Dieter op het idee om met Thomas Anders een duo te vormen en het Modern Talking te noemen. Een Engelstalige band met italodisco muziek, met Thomas Anders als hoofdzanger, Rolf als de tweede stem en de rest als achtergrondzanger in het refrein. Hun eerste single was "You're My Heart, You're My Soul" en werd meteen een wereldwijd succes. In maar liefst 31 landen in de wereld stond het nummer een aantal weken op nummer 1. Modern Talking was in de wereld al meteen een zeer succesvolle band. Bij optredens en videoclips is Modern Talking een duo bestaande uit Thomas en Dieter. Dieter zong niet mee met de band omdat zijn stem heel beperkt was, maar omdat het wel zijn muziek was, wilde hij er wel mee in de schijnwerpers staan. Daarom leende Rolf zijn stem uit aan Dieter tegen vergoeding.

Vanaf dat moment was Rolf een vaste medewerker in de studio bij Dieter Bohlen. Rolf werkte in bijna alle producties van Dieter Bohlen mee. Rolf was bijvoorbeeld achtergrondzanger en tweede stem bij C.C.Catch.

Andere producties

Rolf liet zich samen met Michael Scholz en Detlef Wiedeke verhuren om mee te helpen in producties in studio's voor verschillende artiesten en producenten. In grote bekende producties waar Rolf aan mee werkte was bijvoorbeeld aan Bad Boys Blue en London Boys. Dit zijn bands waarvan de muziek veel lijken op dat van Modern Talking en probeerde het succes te kopiëren. Rolf was hier onder andere medezanger bij.

Verder heeft hij in talloze producties meegewerkt, in de vorm van producer, muzikant of zanger. Van 1989 tot en met 2007 was hij achtergrondzanger van de duitse power metalband Blind Guardian. In 2000 en 2003 was hij ook achtergrondzanger van de metalband Helloween.

Blue System

In 1987 kwam er een einde aan Modern Talking en Dieter wilde verder gaan met Rolf en zijn team met een nieuwe band genaamd Blue System. Dieter zong hier met een wat schorre lage stem de coupletten en Rolf nam de zang in het refrein van Dieter over. Rolf was dus de refreinhoofdzanger. Hij verzorgden samen met de achtergrondzangers de meeste stemmen op de coupletten na. Rolf verleende ook de meeste muzikale inspiraties voor Blue System.

Rolf was ook producent van onder andere Bonnie Tyler (tussen 1991 en 1994) en Nino De Angelo. Wegens promotiegebrek werd Blue System in Nederland bij het grote publiek niet erg bekend. Maar in het buitenland zoals de rest van Europa en vooral Rusland scoorden ze weer erg hoog, maar ze kwamen nooit op het niveau van Modern Talking.

Comeback Modern Talking

In 1998 wilde Dieter en Thomas weer Modern Talking opnieuw oprichten. Blue System werd stopgezet en Rolf en de andere achtergondzangers wilde weer als vanouds meewerken aan Modern Talking. Hun nieuwe album Back For Good werd weer een zeer groot succes. In Nederland kwam het album op de 5de plaats. De nieuwe albums die hierop volgden werden vreemd genoeg geen groot succes in Nederland. Waarschijnlijk deed de Duitse BMG niet genoeg tot nauwelijks promotie in Nederland. In het buitenland waren ze bijna even succesvol als in de jaren 80.

Rechtszaak tegen Dieter Bohlen

De bijdragen van Rolf, Michael, Detlef en Co-producer Luis Rodriguez in het jaar 2000, werden niet vergoed, omdat Dieter een iets andere en modernere sound aan Modern Talking wilde hebben. De drie zangers spande in 2001 een rechtszaak tegen de Duitse BMG. Ze lieten weten dat hun werk aan het album in 2000 niet werd vergoed, dat Dieter nooit aan Modern Talking mee had gezongen en dat Rolf de echte stem van Blue System was en dat Dieter altijd maar playbackte. Uiteindelijk moest BMG van de rechtbank 10.000 DM aan elk van de drie betalen. De samenwerking tussen Dieter en de drie stopte ook ten gevolge van de klacht. Ze hebben van 1984 tot en met 2000 in bijna alle Bohlen-producties meegewerkt. Dieter verving in 2001 het koor voor nieuwe zangers en ging gerust door met het lenen van andere stemmen. Tot 2003 toen Modern Talking weer opnieuw werd stopgezet. In de laatste drie Modern Talking albums heeft Rolf dus niet aan meegewerkt.

Systems In Blue

Rolf Köhler wilde samen met Michael Scholz en Detlef Wiedeke weer opnieuw Blue System oprichten en verder gaan waar ze in 1997 gebleven waren. Dieter weigerde dat zonder zijn medewerking en spande overigens zelf een rechtszaak tegen de drie aan omdat hij vond dat ze de naam Blue System in het vervolg niet meer mochten gebruiken voor commerciële doeleinden. Toen veranderde ze de naam op een naam die erg op Blue System lijkt: Systems In Blue. Ook namen ze het logo en imago van Blue System en ze gingen op dezelfde wijze verder als Blue System. Ook produceerde de Systems In Blue ook voor andere Duitse artiesten muziek.

Rolf Köhler stierf op 56-jarige leeftijd aan de gevolgen van een hartaanval op zijn werk.

Zie ook

Externe link