Mordechai Eliyahu: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
266 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(geen titels voor namen)
'''Mordechai Eliyahu''' ([[Jeruzalem]], [[1929]]) is een [[Israël]]isch voormalig [[Sefardische Joden|sefardisch]] [[opperrabbijn]], zowel van de staat Israël als van de stad [[Beer Sheva]].
 
Hij is een vooraanstaand leider in de [[religieus zionisme|religieus-zionistische]] wereld en woont in de Jeruzalemse wijk Givat Shaul, op de grens van de wijk Kiryat Moshe. Zijn zoon rabbijn Shmuel Eliyahu is sefardisch opperrabbijn van [[Safed]].
 
In zijn jeugd was hij lid van een [[religieus zionisme|religieus-zionistische]] terroristische beweging die de democratische regering van Israël omver wilde gooien in een staatsgreep en vervangen door een [[theocratie|theocratisch]] religieus-zionistisch bestuur. Hij werd gearresteerd nadat hij samen met drie andere leden een nepbom in de [[Knesset]], het Israëlische parlement, had gelegd.
Tijdens de aanloop naar de geslaagde terugtrekking van Israël uit de [[Gazastrook]] en het noordelijke deel van de [[Westelijke Jordaanoever]] zei hij: "Er zal geen terugtrekking zijn. Dit is een [[profetie]]. En ik ben geen stommeling ... de Heilige zal mij niet onderwerp van schande laten zijn, Hemel bescherm me." Achteraf zeiden zijn leerlingen dat dit een gebed was.
 
Eind april 2008 kreeg hij een [[hartinfarct]] en onderging in het Shaarei Tzedek-ziekenhuis een bypass-operatie. Tegelijk met hem kwam ook rabbijn [[Yosef Sholom Eliashiv]] in hetzelfde ziekenhuis terecht, op dezelfde afdeling.
Zijn zoon rabbijn Shmuel Eliyahu is sefardisch opperrabbijn van [[Safed]].
 
[[Categorie:Israëlisch rabbijn|Eliyahu, Mordechai]]
4.300

bewerkingen

Navigatiemenu