Severnyeiland: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
193 bytes toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
(geen enkel bewijs dat de plaatsen nog bestaan)
Nova Zembla was lang onbewoond. In 1877 werd een groep [[Nenetsen]] naar Nova Zembla gedeporteerd door de [[Russen]], om zo een claim van [[Noorwegen]] op de archipel voor te zijn. In 1910 werd het eiland voor het eerst volledig omvaren door de Russische poolonderzoeker [[Vladimir Roesanov]] aan boord van de ''Dmitri Soloenski''.
 
In de jaren '50 werden de afstammelingen van de Nenetsen en andere inwoners van Nova Zembla vanuit de twee dorpen en nederzettingen waar ze woonden weereerst bijeengebracht in het kamp [[Lagernoje (Nova Zembla)|Lagernoje]] in 1955 en vervolgens naar het vasteland gedeporteerd in verband met het feit dat de hele archipel was aangewezen als [[testterrein]] voor [[kernproef|kernproeven]] (waarvan de eerste plaatsvonden nog voor de deportaties). [[Testterein Soechoj Nos]] (terrein C) aan de zuidwestzijde was aangewezen voor kernproeven op Severny-eiland. Hier werd in 1961 ook de test gehouden met [[Tsar Bomba]] (4200 meter boven de grond), met 50 megaton de krachtigste kernproef ooit gehouden ter wereld.
 
Aan de noordoostzijde bevindt zich [[Kaap Zjelania]], het oostelijkste punt van Europa, waar een [[poolstation]] staat, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog werd beschoten door de [[Kriegsmarine]]. Later werden er geheime expirimenten uitgevoerd en momenteel is het een weerstation. [[Roesskaja Gavan]], een ander poolstation, bevindt zich aan noordwestzijde. Drie andere poolstations bevonden zich eerder aan zuidoostzijde ([[Zaliv Blagopoloetsjia]], [[Matotsjkin Sjar (poolstation)|Matotsjkin Sjar]] en [[Mys Vychodnoj]]). De laatste twee bevonden zich naast elkaar aan de noordzijde van de oostelijke monding van de Matotsjkin Sjar.
76.141

bewerkingen

Navigatiemenu