Lysias: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
-typoo
kGeen bewerkingssamenvatting
k (-typoo)
 
Hij werd geboren te Athene in [[445 v.Chr.]]. Hij was de zoon van Kefalos, een rijke wapenfabrikant afkomstig uit [[Syracuse (Italië)|Syracuse]] (Sicilië), die op uitnodiging van [[Perikles]] naar Athene was gekomen.
De jonge Lysias studeerde rechten en welsprekendheid in [[Thurii]] bij de jurist [[Teisias]]. Na zijn studies keerde hij naar Athene terug, waar hij met zijn broers de winstgevende wapenhandel van hun vader overnam. Tijdens het oligarchische schrikbewind na de [[Peloponnesische oorlog]] werd de familie in [[404 v.Chr.]] door de [[Dertig Tirannen]] op de proscriptielijsten geplaatst, deels om hun democratische sympathieën, maar ook om hun groot vermogen. Zij werden gearresteerd, en Lysias wist te ontsnappen, maar een van zijn broers, Polemarchos, werd omgebracht. Het familievermogen werd geconfisceerdgeconfisqueerd, en slechts met de grootste moeite wist Lysias achteraf zijn leven te herorganiseren, zoals hij uitvoerig beschrijft in een aanklacht ([[403 v.Chr.]]) tegen Eratosthenes, één van de Dertig en moordenaar van zijn broer..
 
Omdat hij als [[metoiken|metoik]] en zoon van een immigrant géén volledig Atheens burgerrecht bezat, mocht hij ook niet zelf pleiten voor een rechtbank. Een poging om het volledige burgerrecht te verwerven op grond van verdienste mislukte wegens een procedurefout. Meestal was hij te Athene werkzaam als succesvol [[logograaf]] (= "advocaat" die tegen betaling redevoeringen en pleidooien schreef voor anderen).
20.562

bewerkingen

Navigatiemenu