Vrijwillige brandweer: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
28 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
+ reflist
(+ reflist)
 
== Taakverzwaring ==
Ongeveer 80% van de 27.100 brandweerlieden in Nederland <ref>[http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/F5BD7C7F-194A-48A4-A2D7-28EA269B7077/0/2006w35pub.pdf CBS Brandweerstatistiek 2006]</ref>is vrijwilliger (stand van zaken per 1-1-2007). De laatste decennia zijn de taken van de brandweer flink verruimd, met name op het gebied van de [[hulpverlening]], en zijn de eisen die aan de brandweer worden gesteld veel strenger geworden. Hieraan wordt ook door vrijwilligers voldaan, door steeds meer opleiding en oefening en meer en beter materieel. Taakverzwaring valt verder te verwachten van het voorbereid willen zijn op het bestrijden van de gevolgen van terrorisme.
Daarnaast sluiten steeds meer bedrijven en instellingen hun [[brandmeldcentrale]] aan op het systeem van de [[regionale brandweer]] en rukt de brandweer uit bij elke brandmelding. Aangezien het aantal meldingen toeneemt maar het grootste deel (meer dan 90%) van deze meldingen loos is neemt de bereidwilligheid onder werkgevers om personeel naar de brandweerkazerne te laten vertrekken onder werktijd af.
 
 
Aan de ene kant is het voor de meeste gemeenten niet op te brengen om een gebrek aan vrijwilligers te compenseren met meer beroepsbrandweerlieden en aan de andere kant zijn er nog steeds vrijwillige korpsen met een wachtlijst. Het vrijwilligersmodel heeft dus zeker nog toekomst.
 
== Voetnoten ==
{{reflist}}
 
[[Categorie:Brandweer]]
12.153

bewerkingen

Navigatiemenu