Portaal:Verkeer & Vervoer: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
OekelWm (overleg | bijdragen)
k Geholpen doorverwijzing(en) met AWB
Cat
Regel 118: Regel 118:
|}
|}


[[Categorie:Portaal:Verkeer & Vervoer| ]]
[[Categorie:Wikipedia:Portalen wetenschap en technologie|Verkeer]]
[[Categorie:Wikipedia:Portalen wetenschap en technologie|Verkeer]]



Versie van 31 mei 2008 18:58

Verkeer is de verplaatsing van objecten (vervoermiddelen, bijvoorbeeld van auto's, treinen, schepen, vliegtuigen of transporteenheden zoals containers, trailers of wagons). Het resultaat van verkeer is dat objecten zichzelf verplaatsen of vervoerd worden. Vervoer of 'transport' is het verplaatsen van personen of goederen van A naar B. Er is vrijwel altijd verkeersinfrastructuur nodig om het vervoer te kunnen laten plaatsvinden.

Verkeer en vervoer naar categorie

Categorieën

Verkeer en vervoer

Verkeer
(Verkeersbord - Verkeerskunde - Vervoermiddel)

Vervoer
(Goederenvervoer - Luchtvaart - Personenvervoer - Railvervoer - Scheepvaart - Vervoerdienst - Vervoermiddel)

Infrastructuur
(Brug - Haven - Kanaal - Pijpleiding - Railinfrastructuur - Rivier - Tunnel - Vliegveld - Weginfrastructuur)

Gerelateerde portalen

Portaal auto
Maritiem portaal
Portaal luchtvaart
Portaal openbaar vervoer

Afbeelding van de week


Kabelbaan in Pahang, Maleisië

Uitgelicht openbaar vervoer

Kamieltje in Koekelare

De tramlijn Brugge – Leke was een tramlijn tussen Brugge en Leke van 1910 tot 1952.

Route De lijn had stopplaatsen in Brugge, Sint-Andries, Varsenare, Snellegem, Zedelgem, Aartrijke, Ichtegem, Koekelare en Leke. In het eindstation kon overgestapt worden op de lijn Oostende – Diksmuide. De NMVB die sinds 1921 de lijn uitbaatte, verving in 1952 de tramlijn door een busdienst. Tot op vandaag legt buslijn 55 een gelijkwaardig traject af. Tussen Zedelgem en Aartrijke is de spoorbedding nu een fietsroute. Zowel in Ichtegem als in Koekelare zijn de ringlanen op het oude spoortraject aangelegd.

Eerste Wereldoorlog Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er een verbinding aangelegd met het treinspoorstation van Zedelgem om de troepen makkelijker te bevoorraden. Anderzijds werd in de omgeving van Koekelare het spoor gedeeltelijk opgebroken, opdat bij een eventuele doorbraak van de geallieerden, deze hiervan geen gebruik zouden kunnen maken.

Kamieltje In 1932 werd de stoomtram vervangen door een spoorauto, Kamieltje genaamd. Door het KTA van Koekelare werd een oude tram gerestaureerd, die nu staat te pronken op de Ringlaan in Koekelare.


Gewenste artikelen

Autotypeaanduiding - Bovenleidingsportaal - Dubbeltwee - Fastback (en) - MV Spice Islander I (en) - Simport-MV2 oefenprogramma van het Rotterdams havenbedrijf - Taisun (en) (gigantische kraan) - Tel Aviv Poort (en) - ViaMichelin (en) - Wielband (spoorwegmateriaal) (de)


Aan te vullen artikelen

- Liften (26 jun 2011) - Probo Koala (schip, 1989) (28-04-2016) - Westfriesche sluis (24 november 2018) - Altay (tank) (14 april 2022)

(Zie ook Categorie:Beginnetje verkeer & vervoer)

Nieuwe artikelen

 

(vul aan)

Wist je dat

Portaal:Verkeer & Vervoer/Wist je dat/13

Uitgelicht

Engels wissel

Een Engels wissel is een constructie op een plek waar weinig ruimte is twee wissels te combineren. Een Engels wissel is ook te zien als een kruising met de mogelijkheid op het kruisende spoor over te stappen. Dit is zo'n groot voordeel dat men op een spoorwegemplacement maar weinig vaste kruisingen zal aantreffen, maar des te meer Engelse wissels.

Legt men twee (gewone) wissels met de tongen tegen elkaar, dan zijn er vier treinbewegingen mogelijk: beide wissels rechtuit, het ene wissel krom, het andere wissel krom of beide wissels krom. Het is technisch mogelijk de wissels in elkaar te schuiven. Het resultaat neemt minder ruimte in beslag en heeft nog het extra voordeel dat de laatstgenoemde treinbeweging ook kaarsrecht is. Deze constructie heet een Engels wissel.

[ lees verder ]

[bewerk]

Vervoermiddelen

(Zie ook Categorie:Vervoermiddel)

Nieuws

Wikinews Wikinews heeft meer nieuwsartikelen.

Sjabloon:SubportalenPortaalW&T

Portalen
Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Attractieparken