Eikenloof: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
81 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
k
k
Eikenbladeren werden in het begin van de 19e eeuw belangrijk als symbool in de [[romantiek]].
 
De eikenkrans zou dan een typisch Noordelijk, [[Germaan]]s symbool zijn en was in de beleving van die tijd mannelijker dan de lauwerkrans<ref>Op [http://www.hdgbw.de/mp/mp_04_Objektlinks.shtml]</ref>. Men gaf de eikenkrans een militair tintje toen in 1870 de geweren van de zegevierende Duitse troepen na de [[Frans-Duitse Oorlog]] met eikenbladeren werden versierd<ref>op [http://www.bkv-dingolfing-landau.de/vkrkhaidlfing.htm] afgebeeld.</ref>.
 
In de [[onderscheiding]]en en ridderorden van de 19e eeuw werden eikenbaderen sinds 1817 gebruikt. De Orde [[Pour le Mérite]] was nu een puur militaire onderscheiding geworden en Koning [[Frederik Willem III]] ontwierp zelf een ornament in de vorm van drie eikenbladeren.
Medailles werden in sommige gevallen versierd met een krans die voor de helft uit eiken- en voor de helft uit lauwerbladeren bestond. In andere gevallen kregen burgers een versiering met lauwerkrans terwijl de militairen een versiering in de vorm van een eikenkrans kregen. In [[Luxemburg]] heeft de Nederlandse Koning [[Willem II]] in zijn hoedanigheid als Groothertog een [[Orde van de Eikenkroon]] hesticht.
 
In Duitsland werden na 1811 eikenbladeren met daarop een jaartal aan ringen en sterren toegevoegd wanneer er sprake was van jubilea. Bij militaire verdienste en herhaalde benoemingen werd een eenvoudig eikenblad toegevoegd. In de Tweede Wereldoorlog werd de Orde PourlePour le Mérite niet langer meer verleend maar de Orde van het [[Ijzeren Kruis]] kende nu eikenloof, gouden eikenloof en gouden eikenloof met briljanten.
 
In de vormentaal van het [[Nationaal Socialisme]] komen veel eikenbladeren voor. Deze beweging zag zich dan ook als puur "Germaans". Als reactie daarop spelen de eikenbladeren in de vormentaal van de Bondsrepubliek Duitsland een kleine rol al komen ze in sportonderscheidingen wel degelijk voor.
67.472

bewerkingen

Navigatiemenu