H2-receptorantagonist: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Spijkerg (overleg | bijdragen)
Pagina aangemaakt: "De '''H<sub>2</sub>-receptorantagonisten''' zijn medicijnen die de afgifte van maagzuur remmen. Ze doen dit doordat ze een binding aangaan met H<..."
 
Spijkerg (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
De '''H<sub>2</sub>-receptorantagonisten''' zijn medicijnen die de afgifte van maagzuur remmen. Ze doen dit doordat ze een binding aangaan met H<sub>2</sub>-receptoren in de maagwand. H<sub>2</sub>-receptoren worden normaal geactiveerd door [[histamine]].
De '''H<sub>2</sub>-receptorantagonisten''' zijn medicijnen die de afgifte van maagzuur remmen. Ze doen dit doordat ze een binding aangaan met H<sub>2</sub>-receptoren in de maagwand. H<sub>2</sub>-receptoren worden normaal geactiveerd door [[histamine]]. Ze kunnen toegepast worden bij klachten als zuurbranden en [[maagzweer]] - maar pakken de oorzaak van deze klachten niet aan.


De volgende H<sub>2</sub>-receptorantagonisten bestaan:
De volgende H<sub>2</sub>-receptorantagonisten bestaan:

Versie van 3 jun 2008 20:32

De H2-receptorantagonisten zijn medicijnen die de afgifte van maagzuur remmen. Ze doen dit doordat ze een binding aangaan met H2-receptoren in de maagwand. H2-receptoren worden normaal geactiveerd door histamine. Ze kunnen toegepast worden bij klachten als zuurbranden en maagzweer - maar pakken de oorzaak van deze klachten niet aan.

De volgende H2-receptorantagonisten bestaan:

De laatste is in Nederland niet als geneesmiddel geregistreerd.

Overig

  • H2-receptorantagonisten remmen de productie van maagzuur minder effectief dan protonpompremmers.
  • Antihistaminica remmen een ander type histaminereceptor, namelijk H1. Deze worden vooral toegepast tegen allergische klachten.