LUCA (evolutie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
VolkovBot (overleg | bijdragen)
Alecs.bot (overleg | bijdragen)
Regel 35: Regel 35:
[[pt:Último ancestral comum]]
[[pt:Último ancestral comum]]
[[ru:Последний универсальный общий предок]]
[[ru:Последний универсальный общий предок]]
[[th:บรรพบุรุษร่วมที่ใกล้กันที่สุดของสิ่งมีชีวิตบนโลก]]

Versie van 16 jun 2008 08:23

LUCA (Last Universal Common Ancestor oftewel de Laatste Universele Gemeenschappelijke Voorouder) is een biologisch begrip waarmee het organisme wordt aangeduid dat de voorouder is van alle hedendaagse organismen.

De term LUCA werd in 1996 voorgesteld door Christos Ouzounis op een bijeenkomst in Les Treilles over het onderwerp. Het voorstel was een compromis tussen LUA (Last Universal Ancestor) en LCA (Last Common Ancestor). Eerder waren ook al andere termen geopperd, zoals progenote (voorgesteld in 1977 door Carl Woese) en cenancestor (voorgesteld door W. M. Fitch in 1987).

Eigenschappen van LUCA

LUCA had alle eigenschappen die de hedendaagse organismen gemeenschappelijk hebben, zoals een (prokaryotische) cel, de genetische code en transcriptie met behulp van tRNA, mRNA en ribosomen. Het is opvallend dat al het leven op Aarde al deze eigenschappen gemeenschappelijk heeft. Met name de vrijwel universele genetische code wijst op het bestaan van een gezamenlijke voorouder.

LUCA was een cel die verondersteld wordt zo'n 3 tot 4 miljard jaar geleden geleefd te hebben. Er worden pogingen ondernomen om de eigenschappen van LUCA te reconstrueren, maar er is nog geen duidelijke overeenstemming hierover. Volgens sommige wetenschappers had LUCA DNA, anderen menen dat de genetische informatie in de vorm van RNA was opgeslagen.

LUCA was niet de eerste of de primitiefste levensvorm. Er wordt verondersteld dat er in die periode veel meer leven was. De nakomelingen van de andere organismen zijn echter uitgestorven.

Zie ook

Externe links