Rabaul: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
AnnabelsBot (overleg | bijdragen)
k linkfix
Idioma-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: lt:Rabaulas
Regel 45: Regel 45:
[[ja:ラバウル]]
[[ja:ラバウル]]
[[ko:라바울]]
[[ko:라바울]]
[[lt:Rabaulas]]
[[pl:Rabaul]]
[[pl:Rabaul]]
[[pt:Rabaul]]
[[pt:Rabaul]]

Versie van 17 jun 2008 17:24

Bestand:Rabaul Harbor And Tavurur From Volcano Observatory.jpeg
Rabaul in 2005 met gezicht op de vulkaan Tavurvur

Rabaul is een havenstad op het eiland Nieuw-Brittannië in Papoea-Nieuw-Guinea. De stad ligt in het meest welvarende deel van Papoea-Nieuw-Guinea, aan een vulkanische baai, van oorsprong een volgelopen vulkaankrater die wordt omringt door een aantal kleinere vulkanen.

Tot 1994 was Rabaul de hoofdstad van de provincie East Britain. In dat jaar vond er een vulkaanuitbarsting plaats waardoor een groot deel van de stad werd verwoest, waaronder de luchthaven. Hierna werd de provinciehoofdstad verplaatst naar Kokopo, zo'n 20 km verderop.

Kolonisatie

In 1910 vestigde het toenmalige keizerrijk Duitsland, dat een overzeese kolonie in Nieuw-Guinea wou stichten (Duits Nieuw-Guinea), zijn hoofdkwartier in de nieuwe stad Rabaul. Rabaul werd voortgebouwd op een teruggewonnen mangrovemoeras; de naam Rabaul betekent "mangrove" in de plaatselijke taal Kuanua.

Na de capitulatie van Duitsland na de Eerste Wereldoorlog werd Nieuw-Guinea als protectoraat aan Australië overgedragen. Rabaul werd de hoofdstad van dit Territorium Nieuw-Guinea.

Tweede Wereldoorlog

Na de ontstuimige Japanse aanvallen en hun opmars, werd het de bevolking en de Britten duidelijk, dat Rabaul in hun handen zou vallen. Voor de Japanners was Rabaul van strategisch belang. Tegen december 1941 werden alle vrouwen en kinderen geëvacueerd. In januari 1942 verkondigde een reusachtig bombardement de komende invasie aan. De Britten moesten zich overgeven en werden weggevoerd naar Japanse strafkampen. Na de Japanse iname ontwikkelden de Japanners Rabaul tot een veel krachtiger basis dan de Britten ooit hadden gepland. De vliegvelden werden vergroot en de Japanse bezetter liet door vele gevangenen, vele kilometers tunnels uitgraven als schuilplaatsen voor de Japanse Luchtmacht. Tegen 1943 waren er 110.000 Japanse soldaten op de basis te Rabaul.

Op 18 april 1943, vertrok de architect van de Japanse Aanval, Isoroku Yamamoto, met zijn tweemotorig vliegtuig, geëscorteerd door Japanse jagers, van Rabaul. Maar hij werd onderschept door Amerikaanse vliegtuigen en neergeschoten. Hij stortte in zee neer. De Japanse mededelingen, die de vluchtroute beschreef, werd ontcijferd en haastig verzonden naar een Amerikaanse luchtmachteskader. Zo werd Yamamoto verrast en door de Amerikaanse jagers neergehaald. Dit was een zware slag voor de Japanse strijdmacht. In plaats van Rabaul in te nemen, meden de Amerikaanse strijdmachten Rabaul en formeerden een knellende gordel, door er vliegvelden rondom te leggen. Zo zorgde deze tacktiek ervoor, dat de bevoorrading werd afgesneden en onder constante luchtaanvallen, werd de Japanse basis nutteloos. Zo vermeden de Amerikanen nog eens vele slachtoffers in hun rangen. De Japanners hielden Rabaul tot hun overgave op het einde van de oorlog in augustus 1945.

De oorlog maakte een duurzame indruk op Rabaul. Er is nog veel militair puin in de haven, op het land en begraven in de heuvels. De meertjes getuigen van de vele bominslagen. Roestige scheepswrakken liggen nog op de kustondieptes gezonken. Vliegtuigwrakken liggen nog her en der verspreid. Voor duikers is het een eldorado, en voor bezoekers van het oorlogsverleden is het een bezienswaardigheid.

Vulkanische uitbarstingen

In de nabijheid van Rabaul zijn de vulkanen altijd een bron van belang en ergernis geweest. In 1878 veroorzaakte een uitbarsting de vorming van een vulkaankrater, de Volcan, in de haven. In 1937 barstten twee vulkanen, de Tavurvur en Vulcan, uit en doodden toen 507 mensen en veroorzaakten enorme schades aan de stad. Na deze ramp besliste het Australische adminstratie van Nieuw-Guinea haar hoofdkwartier te verplaatsen naar Lae.

In 1983 en 1984 was de stad Rabaul klaar voor een evacuatie, toen de vulkaanbergen omhoog kwamen door de lavahitte. Er gebeurde niets tot in 1994, toen opnieuw de vulkanen Tavurvur en Vulcan losbarsten en het grootste deel van de stad met zware aslava bedekte. De laatste uitbarsting veroorzaakte de verhuizing van de provinciale hoofdstad naar Kokopo.

Externe link

Zie de categorie Rabaul van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.