Keerdriehoek: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MelancholieBot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: eo:Traka triangulo
Loveless (overleg | bijdragen)
k robot Anders: en:Wye (rail)
Regel 17: Regel 17:


[[de:Gleisdreieck]]
[[de:Gleisdreieck]]
[[en:Wye (railroad)]]
[[en:Wye (rail)]]
[[eo:Traka triangulo]]
[[eo:Traka triangulo]]
[[fi:Kolmioraide]]
[[fi:Kolmioraide]]

Versie van 19 jun 2008 08:46

Reservedriehoek:
1. De tram rijdt vooruit over de wissel.
2. De tram rijdt achteruit het keerspoor op.
3. De tram rijdt vooruit de trambaan weer op

Een keerdriehoek is een combinatie van wissels en bogen waarop een tram kan keren. De twee bogen naar het keerspoor en de doorgaande trambaan vormen samen een driehoek.

Een keerdriehoek wordt gebruikt bij tramnetwerken voor eenrichtingtrams op plaatsen waar geen ruimte is voor een keerlus of een draaischijf. Het keren van een tram op een keerdriehoek wordt driehoeken genoemd. Driehoeken bij trams kan alleen maar als de tram ook achteruit kan rijden. In de praktijk kunnen alle eenrichtingtrams dat met behulp van een extra controller achterin de tram.

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig bussen en trams die op eindpunten 'driehoeken' maar ze liggen er nog wel zoals in de Plaspoelpolder in Rijswijk. Deze werd gebruikt als tijdelijk eindpunt toen Haagse tramlijn 17 nog niet helemaal in gebruik was genomen. Ook HTM-tramlijn 1 maakte tot 1994 gebruik van een keerdriehoek bij het station Delft (Westvest), voordat lijn 1 verlengd werd naar Delft Tanthof.

Ook liggen er op sommige plaatsen "reservedriehoeken". Deze komen van pas bij werkzaamheden of ongevallen verderop de trambaan, zodat de tram niet hoeft te worden vervangen door een tijdelijke bus.

Speciale eindpunt driehoek

Eindpuntdriehoek Vlaardingen:
1. De tram rijdt het keerspoor op en laat de passagiers uitstappen.
2. De tram rijdt achteruit naar een van de twee perronsporen.
3. Bij vertrek rijdt de tram weer vooruit de baan op.

Bij de nieuwe Rotterdamse tramlijn 23 naar Vlaardingen wordt ook een keerdriehoek gebruikt op het eindpunt. Deze is iets anders dan de meeste driehoeken. In de driehoek zijn ook 2 perrons opgenomen. De tram zal achteruit naar een van deze driehoeken rijden. Daar kunnen de passagiers instappen waarna de tram vooruit verder rijdt.