Incarnatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.095 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
k
Wijzigingen door 213.10.166.4 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door TXiKiBoT.
k (Wijzigingen door 213.10.166.4 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door TXiKiBoT.)
 
==Betekenis==
Het woord is via de [[christendom|christelijke]] [[theologie]] in ons spraakgebruik terechtgekomen. In theologisch spraakgebruik verwijst het naar de gebeurtenis dat [[God]] mens werd in [[Jezus (traditioneel-christelijk benaderd)|Jezus Christus]]. God, die een geestelijk wezen is, heeft in de vorm van de mens [[Jezus (traditioneel-christelijk benaderd)|Jezus]] van Nazareth een menselijke vorm aangenomen en is in hem volledig mens geworden.
Het woord is via de menselijke vorm aangenomen en is in hem volledig mens geworden.
 
==Theologie==
===Westerse Kerk===
Kort geformuleerd komt de theologische betekenis van de incarnatie binnen het [[Westerse cultuur|Westerse]] christendom hierop neer: Voor de christelijke theologie is het belangrijk dat God mens geworden is. Deze menswording wordt ook wel aangeduid met het begrip [[kenosis]]. Dit woord betekent ontlediging, hiermee wordt aangeduid dat God een menselijke gestalte heeft aangenomen.
Christenen geloven namelijk van oudsher dat Jezus aan het kruis stierf, en dat deed voor de zonden van de mensen. Op die manier werd God rechtgedaan, en werd de schuld van de mensheid aan God ingelost. Die schuld was zo groot, dat geen mens hem zou kunnen inlossen. Daarom deed God dat zelf, in menselijke gestalte. Maar het was niet een schijnmens die aan het kruis stierf; het was een volledig mens. Als het immers een schijnmens was, dan zou God zich met een schijnmens verzoend hebben, zou het een één-tweetje tussen God en zichzelf geweest zijn, en zou de mens er niets aan hebben. De incarnatie wordt verder uitgewerkt in de [[christologie]] en [[soteriologie]].
 
===Oosterse Kerk===
In de [[oosters-Orthodoxe kerken|orthodoxe]] kerk heeft de incarnatie een andere betekenis gekregen. Het beschikt over minder kerkvaders afkomstig uit de Romeinse ambtenarij, waardoor het juridische denken in termen van "schuld" en "genoegdoening" minder aanwezig is, dan in het christendom in het [[West-Romeinse Rijk]]. Schuld en [[boete]] hebben de katholieke en vooral [[protestantisme|protestantse]] kerken veel dieper beïnvloed, dan de Oosterse Orthodoxie. Bovendien drong de Griekse filosofie, met name [[Aristoteles]], veel minder door in het oosten en er werd in vergelijking met de katholieke kerk door de Oosterse Kerk nauwelijks op gereflecteerd.
ntisme|protestantse]] kerken veel dieper beïnvloed, dan de Oosterse Orthodoxie. Bovendien drong de Griekse filosofie, met name [[Aristoteles]], veel minder door in het oosten en er werd in Oosterse kerk een belangrijke factor in de [[iconoclasme|iconenstrijd]]. Als God immers menselijke gestalte was geworden, had hij daarmee een beeld van zichzelf aan de wereld gegeven. Dat betekende ook dat mensen beelden van hem mochten maken; Hij had zelf materie aangenomen, dus met afbeeldingen van materie zou je Hem niet ontheiligen.
 
In het [[Oost-Romeinse Rijk]] werd de incarnatie ook gezien als het aannemen van een menselijke gestalte door God, maar dan minder nadruk op de verlossing van de [[zonde]] door het op zich nemen van een schuld. De orthodoxe kerk keek, en kijkt, vooral naar de opstanding. God heeft in Jezus menselijke gestalte aangenomen, en Jezus is na zijn dood opgenomen in het Goddelijke licht. Dat houdt een belofte in voor alle mensen. In de Oosterse Kerk werd vanaf het begin meer gehecht aan spirituele ervaringen, wonderen en "heelmaken".
 
ntisme|protestantse]]De kerkenincarnatietheologie veelwas dieper beïnvloed, danin de Oosterse Orthodoxie. Bovendien drong de Griekse filosofie, met name [[Aristoteles]], veel minder door in het oosten en er werd in Oosterse kerk een belangrijke factor in de [[iconoclasme|iconenstrijd]]. Als God immers menselijke gestalte was geworden, had hij daarmee een beeld van zichzelf aan de wereld gegeven. Dat betekende ook dat mensen beelden van hem mochten maken; Hij had zelf materie aangenomen, dus met afbeeldingen van materie zou je Hem niet ontheiligen.
 
==Overige Religies==
Voor de Agheïtische vorm van incarnatie, wordt er gebruikgemaakt van spreuken die de reïncarnatie in gang zouden zetten. Hierbij spreekt men ook wel van degeneratieve incarnatie.
 
[[Categorie:christendom]]
[[Categorie:hindoeïsme]]
 
[[ar:تجسد]]
[[bg:Инкарнация]]
[[ca:Encarnació]]
[[da:Inkarnation]]
[[de:Menschwerdung Gottes]]
[[el:Ενσάρκωση]]
[[en:Incarnation]]
[[eo:Enkarniĝo]]
[[es:Encarnación (cristiandad)]]
[[fi:Inkarnaatio]]
[[fr:Incarnation (christianisme)]]
109.557

bewerkingen

Navigatiemenu