Þorlákur Þórhallsson: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wikix-oud (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
JRB (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
'''Thorlac Thorhallsson''' ([[IJsland]], [[1133]] - [[Skálholt]], [[23 december]] [[1193]]) werd geboren in een arm IJslands gezin.
'''Thorlac Thorhallsson''' ([[IJsland]], [[1133]] - [[Skálholt]], [[23 december]] [[1193]]) is de nationale [[beschermheilige]] van [[IJsland]]


==Jeugd==
Hij werd [[priester]] en besloot na zijn wijding in het buitenland te studeren. Hij verbleef zes jaar in [[Parijs]] en in [[Lincoln (Lincolnshire)|Lincoln]]. Na terugkeer in IJsland werd Thorlac [[prior]] van de [[koorheer|koorheren]] van [[Thykkvibaer]]. In 1172 werd hij hun [[abt (abdij)|abt]] en in 1178 werd hij aangesteld tot [[bisschop]] van Skálholt. Thorlac werd onmiddellijk na zijn dood vereerd als [[heilige]] en in 1198 door de lokale bisschop verheven tot de eer van het altaar.
'''Thorlac Thorhallsson''' werd in het jaar [[1133]] in het zuiden van IJsland geboren in een arm gezin. Zijn ouders kregen behalve Thorlac nog twee [[dochter]]s. Toen Thorlac nog een [[kind]] was verloren zijn ouders de [[boerderij]] en viel het gezin uiteen. Reeds op vijftienjarige leeftijd werd de jongen [[diaken]] en voor zijn twintigste verjaardag werd hij tot [[priester]] gewijd. Hij werd aangesteld over een [[parochie]] waar hij verantwoordingsvol zijn plicht volbracht. Hij was zuinig en kon zo geld opzijleggen voor zijn studies. Na zijn [[priesterwijding]] besloot hij in het buitenland te gaan studeren. Hij verbleef zes jaar in [[Parijs]]. Daarna studeerde hij in [[Lincoln (Lincolnshire)|Lincoln]] in [[Engeland]]. Na terugkeer in IJsland werd Thorlac [[prior]] van de [[koorheer|koorheren]] van het pas gestichte [[klooster]] in [[Thykkvibaer]]. Hier zorgde hij voor zijn moeder en zusters. Na zes jaar werd hij door de [[monnik]]en tot [[prior]] gekozen en in [[1172]] ook tot [[abt (abdij)|abt]]


==Bisschop==
[[Paus Johannes Paulus II]] riep Thorlac op 14 januari 1984 tot nationale [[beschermheilige]] van IJsland uit en is medepatroon van het [[bisdom Reykjavik]]. De gedachtenis van Thorlac is steeds op 23 december, het [[translatiefeest]] op 20 juli.
In [[1178]] werd hij aangesteld tot [[bisschop]] van [[Skálholt]] en in die hoedanigheid stichtte hij het eerste [[vrouwenklooster]] van IJsland, ook in [[Thykkvibaer]], waar hij tevens abt werd. Hij richtte het klooster in volgens de regels van de heilige [[Augustinus]]. Thorlac werkte hard aan orde en [[kerkelijke tucht]] in het gehele land. Vooral het [[kerkelijk huwelijk]] kreeg een belangrijke plaats en hij bestreed het [[celibaat|huwelijk van priesters]]. Hij genoot aanzien bij de gehele bevolking. Op 23 december 1193, vijftien jaar na zijn bisschopswijding stierf Thorlac op 60 jarige leeftijd. Thorlac werd onmiddellijk na zijn dood al vereerd als [[heilige]] en in 1198 door de lokale bisschop verheven tot de eer van het altaar. [[Paus Johannes Paulus II]] riep Thorlac op 14 januari 1984 tot nationale [[beschermheilige]] van IJsland uit en is medepatroon van het [[bisdom Reykjavik]]. De gedachtenis van Thorlac is steeds op 23 december, het [[translatiefeest]] op 20 juli.


[[categorie:IJslands bisschop|Thorhallsson, Thorlac]]
[[categorie:IJslands bisschop|Thorhallsson, Thorlac]]

Versie van 6 jul 2008 01:52

Thorlac Thorhallsson (IJsland, 1133 - Skálholt, 23 december 1193) is de nationale beschermheilige van IJsland

Jeugd

Thorlac Thorhallsson werd in het jaar 1133 in het zuiden van IJsland geboren in een arm gezin. Zijn ouders kregen behalve Thorlac nog twee dochters. Toen Thorlac nog een kind was verloren zijn ouders de boerderij en viel het gezin uiteen. Reeds op vijftienjarige leeftijd werd de jongen diaken en voor zijn twintigste verjaardag werd hij tot priester gewijd. Hij werd aangesteld over een parochie waar hij verantwoordingsvol zijn plicht volbracht. Hij was zuinig en kon zo geld opzijleggen voor zijn studies. Na zijn priesterwijding besloot hij in het buitenland te gaan studeren. Hij verbleef zes jaar in Parijs. Daarna studeerde hij in Lincoln in Engeland. Na terugkeer in IJsland werd Thorlac prior van de koorheren van het pas gestichte klooster in Thykkvibaer. Hier zorgde hij voor zijn moeder en zusters. Na zes jaar werd hij door de monniken tot prior gekozen en in 1172 ook tot abt

Bisschop

In 1178 werd hij aangesteld tot bisschop van Skálholt en in die hoedanigheid stichtte hij het eerste vrouwenklooster van IJsland, ook in Thykkvibaer, waar hij tevens abt werd. Hij richtte het klooster in volgens de regels van de heilige Augustinus. Thorlac werkte hard aan orde en kerkelijke tucht in het gehele land. Vooral het kerkelijk huwelijk kreeg een belangrijke plaats en hij bestreed het huwelijk van priesters. Hij genoot aanzien bij de gehele bevolking. Op 23 december 1193, vijftien jaar na zijn bisschopswijding stierf Thorlac op 60 jarige leeftijd. Thorlac werd onmiddellijk na zijn dood al vereerd als heilige en in 1198 door de lokale bisschop verheven tot de eer van het altaar. Paus Johannes Paulus II riep Thorlac op 14 januari 1984 tot nationale beschermheilige van IJsland uit en is medepatroon van het bisdom Reykjavik. De gedachtenis van Thorlac is steeds op 23 december, het translatiefeest op 20 juli.