Aedicula: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RoboRex (overleg | bijdragen)
k robot Erbij:pl
RoboRex (overleg | bijdragen)
k Robot: Automated text replacement (-([ =\n\(])latijn +\1Latijn)
Regel 1: Regel 1:
'''Aedicula''' (latijn: klein huis, tempeltje) wordt in de bouwkunst gebruikt om de ombouw van een nis aan te duiden. De Aedicula bestaat uit pilaren, [[zuil (bouwkunde)|zuil]]en of [[pilaster]]s en een puntgevel en werd in [[Romeinse bouwkunst|Romeinse]] tempels gebruikt als aanbouw om een beeld in te plaatsen.
'''Aedicula''' (Latijn: klein huis, tempeltje) wordt in de bouwkunst gebruikt om de ombouw van een nis aan te duiden. De Aedicula bestaat uit pilaren, [[zuil (bouwkunde)|zuil]]en of [[pilaster]]s en een puntgevel en werd in [[Romeinse bouwkunst|Romeinse]] tempels gebruikt als aanbouw om een beeld in te plaatsen.


In de [[Middeleeuwen]] werd de term Aedicula gebruikt voor het aanduiden van een kleine (graf)kapel.
In de [[Middeleeuwen]] werd de term Aedicula gebruikt voor het aanduiden van een kleine (graf)kapel.

Versie van 28 mei 2005 19:58

Aedicula (Latijn: klein huis, tempeltje) wordt in de bouwkunst gebruikt om de ombouw van een nis aan te duiden. De Aedicula bestaat uit pilaren, zuilen of pilasters en een puntgevel en werd in Romeinse tempels gebruikt als aanbouw om een beeld in te plaatsen.

In de Middeleeuwen werd de term Aedicula gebruikt voor het aanduiden van een kleine (graf)kapel.

De Aedicula heeft enkel een decoratieve functie, en wordt sinds de Renaissance vooral voor grafmonumenten en altaren wordt .