Portaal:Verkeer & Vervoer: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Link fix
JAnDbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: ar, hu, ko, pt
Regel 121: Regel 121:
[[Categorie:Wikipedia:Portalen wetenschap en technologie|Verkeer]]
[[Categorie:Wikipedia:Portalen wetenschap en technologie|Verkeer]]


[[ar:قالب:نقل]]
[[cs:Portál:Doprava]]
[[cs:Portál:Doprava]]
[[de:Portal:Transport und Verkehr]]
[[de:Portal:Transport und Verkehr]]
Regel 126: Regel 127:
[[fr:Portail:Transpédia]]
[[fr:Portail:Transpédia]]
[[he:פורטל:תחבורה]]
[[he:פורטל:תחבורה]]
[[hu:Portál:Autópálya]]
[[it:Portale:Trasporti]]
[[it:Portale:Trasporti]]
[[ja:Portal:交通]]
[[ja:Portal:交通]]
[[ko:틀:제목 변경]]
[[pl:Portal:Transport]]
[[pl:Portal:Transport]]
[[pt:Portal:Transporte]]
[[ro:Portal:Transport]]
[[ro:Portal:Transport]]
[[ru:Портал:Транспорт]]
[[ru:Портал:Транспорт]]

Versie van 17 aug 2008 22:54

Verkeer is de verplaatsing van objecten (vervoermiddelen, bijvoorbeeld van auto's, treinen, schepen, vliegtuigen of transporteenheden zoals containers, trailers of wagons). Het resultaat van verkeer is dat objecten zichzelf verplaatsen of vervoerd worden. Vervoer of 'transport' is het verplaatsen van personen of goederen van A naar B. Er is vrijwel altijd verkeersinfrastructuur nodig om het vervoer te kunnen laten plaatsvinden.

Verkeer en vervoer naar categorie

Categorieën

Verkeer en vervoer

Verkeer
(Verkeersbord - Verkeerskunde - Vervoermiddel)

Vervoer
(Goederenvervoer - Luchtvaart - Personenvervoer - Railvervoer - Scheepvaart - Vervoerdienst - Vervoermiddel)

Infrastructuur
(Brug - Haven - Kanaal - Pijpleiding - Railinfrastructuur - Rivier - Tunnel - Vliegveld - Weginfrastructuur)

Gerelateerde portalen

Portaal auto
Maritiem portaal
Portaal luchtvaart
Portaal openbaar vervoer

Afbeelding van de week


Oude brug over de Lahn

Uitgelicht openbaar vervoer

Station Kiev (Kievskaja station)

De metro van Moskou (Московский Метрополитен) is het meest intensief gebruikte metronet ter wereld, waarmee door de weeks dagelijks 10,05 miljoen mensen reizen (jaarverslag 2004). Omdat het aantal passagiers in het weekend gemiddeld een stuk lager ligt komt het dagelijks gemiddelde daarmee op 7,1 miljoen mensen. In 2004 waren er 3,2 miljard passagiers. Het netwerk staat bekend om de bijzondere architectuur van de metrostations met voorbeelden van het socialistische bouwen.

Het net bestaat uit twaalf lijnen, die op drie manieren aangeduid worden: door middel van nummers, namen en kleuren. De meeste lijnen doorkruisen de stad (radiale lijnen), met uitzondering van Koltsevaja (lijn 5). Dit is een 20 kilometer lange ringlijn die alle andere lijnen met elkaar verbindt. De rijrichting van de ringlijn valt door reizigers op te maken uit de omroepstem. Een mannelijke stem kondigt de stations aan als de trein met de klok mee rijdt en een vrouwelijke stem als de trein tegen de klok in rijdt. Bij de radiale lijnen geldt dit principe voor respectievelijk de treinen richting het stadscentrum en naar de buitenwijken. Het netwerk ligt bijna helemaal ondergronds, hoewel sommige lijnen de rivieren Moskva en Jauza kruisen met een brug. Een uitzondering is ook de lijn Filjovskaja, die een lang bovengronds tracé heeft met zeven bovengrondse stations.

Voorheen moest men speciale muntjes kopen voor de metro, zogenaamde жетоны (spreek uit als zjetoni). Tegenwoordig is de metro van Moskou gemoderniseerd. Nu kunnen er kaartjes worden gekocht voor één, tien of meer reizen. In de magneetstrip staat vermeld voor hoeveel reizen het kaartje geldig is. Als het kaartje door het poortje van de metro wordt gehaald, wordt achterop de dag en tijd van de reis gedrukt.

Geschiedenis

In december 1932 werd begonnen met de bouw van de metro en op 15 mei 1935 werd het eerste traject geopend tussen Sokolniki en Park Kultury. Twee andere lijnen werden eveneens voor de Tweede Wereldoorlog geopend. Stalin had een geheime doorgang vanuit zijn woning naar het metrostation Tsjistyje Proedi (Zuivere Bronnen).

Nu heeft het net een totale lengte van 269,5 kilometer, twaalf lijnen en 165 stations. Meer dan zevenduizend treinen vervoeren iedere dag acht tot negen miljoen mensen. In de spits komt er iedere tachtig seconden een trein op het perron aan. Daarmee is het het efficiënste en snelste vervoersmiddel van de stad. De metrostations zijn zeer de moeite waard. Het zijn kleine kunstwerken op zich, versierd met beeldhouwwerken, mozaïeken, glasbeschilderingen en soms zelfs door kroonluchters verlicht. Ook de bovengrondse ingangen zijn vaak erg mooi. Het is niet altijd even makkelijk om in deze fraaie bouwwerken een metrostation te herkennen.


Gewenste artikelen

Autotypeaanduiding - Bovenleidingsportaal - Dubbeltwee - Fastback (en) - MV Spice Islander I (en) - Simport-MV2 oefenprogramma van het Rotterdams havenbedrijf - Taisun (en) (gigantische kraan) - Tel Aviv Poort (en) - ViaMichelin (en) - Wielband (spoorwegmateriaal) (de)


Aan te vullen artikelen

- Liften (26 jun 2011) - Probo Koala (schip, 1989) (28-04-2016) - Westfriesche sluis (24 november 2018) - Altay (tank) (14 april 2022)

(Zie ook Categorie:Beginnetje verkeer & vervoer)

Nieuwe artikelen

 

(vul aan)

Wist je dat

Portaal:Verkeer & Vervoer/Wist je dat/16

Uitgelicht

Mist in het verkeer
Mist in het verkeer

Een kettingbotsing is een ongeluk waarbij meerdere auto's, soms zelfs honderden, zijn betrokken. Kettingbotsingen vinden meestal plaats op autosnelwegen. Een botsing met slechts twee voertuigen wordt meestal een kop-staartbotsing genoemd.

Meestal is de oorzaak van een kettingbotsing dichte mist waardoor tijdig reageren en remmen voor een afremmend voertuig onmogelijk is. De overheidscampagne waarin geroepen wordt 'Halveer je snelheid en verdubbel je afstand' is in theorie een gewenste gedragsverandering, maar het afremmen naar de 'halve' snelheid is problematisch in dergelijke mistige omstandigheden.

[bewerk]

Vervoermiddelen

(Zie ook Categorie:Vervoermiddel)

Nieuws

Wikinews Wikinews heeft meer nieuwsartikelen.

Sjabloon:SubportalenPortaalW&T

Portalen
Hulp-en-beheerportaal · Gebruikersportaal · Navigatieportaal · In het nieuws
Biologie · Geschiedenis · Kunst & Cultuur · Landen & Volken · Mens & Maatschappij · Politiek · Religie · Sport · Taal · Wetenschap & Technologie
Portaal van de week: Verpleegkunde