Mosjav: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24 bytes verwijderd ,  16 jaar geleden
k
Robot: Automated text replacement (-ö +ö)
k (Robot-geholpen doorverwijzing: jood)
k (Robot: Automated text replacement (-ö +ö))
Een '''mosjav''' (Hebreeuws: מושב - letterlijk zetel of stoel) is een coöperatievecoöperatieve landbouwnederzetting in [[Israël]]. De eerste mosjavs werden opgericht door [[Joden|Joodse Palestijnen]] tijdens het Britse mandaat over [[Palestina]].
 
De andere vorm van coöperatiecoöperatie, de [[kibboets]], bleef echter de oogappel van de overwegend [[Socialisme|socialistische]] en voluntaire joods-Palestijnse regering. De reden hiervoor was dat de gedeeltelijke coöperatiecoöperatie van de mosjav - vooral in de [[landbouw|landbouwproductie]], maar ook in de [[consumptie]] van voornamelijk diensten - verbleekte bij de verregaande coöperatiecoöperatie van de collectieve [[kibboets]].
 
In die genegenheid kwam verandering na de onafhankelijkheid van Israël in [[1948]], toen bleek dat de mosjavs en niet de kibboetsen het aankonden en vooral aanwilden om grote aantallen vluchtelingen en immigranten uit Europa en uit Arabische landen op te nemen.
 
Heden ten dage is de mate van coöperatiecoöperatie in de mosjavs over het algemeen sterk teruggelopen. Bij sommigen is het coöperatiefcoöperatief bedrijf zelfs geheel ontbonden.
 
[[Categorie:Nederzettingstype]]
186.166

bewerkingen

Navigatiemenu