Golden goal: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Zorrobot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: da:Golden goal
k robot Anders: id:Gol emas
Regel 28: Regel 28:
[[fi:Kultainen maali]]
[[fi:Kultainen maali]]
[[he:שער הזהב (כדורגל)]]
[[he:שער הזהב (כדורגל)]]
[[id:Golden goal]]
[[id:Gol emas]]
[[it:Golden gol]]
[[it:Golden gol]]
[[ja:ゴールデンゴール]]
[[ja:ゴールデンゴール]]

Versie van 7 sep 2008 05:29

Een Golden Goal, of ook wel sudden-death genoemd, is een voetbalterm.

De golden goal wordt soms gebruikt in toernooien volgens een afvalsysteem, waarbij een wedstrijd een winnaar dient te hebben die naar de volgende ronde mag.

Bij een gelijke stand na de volledige speeltijd van negentig minuten is de winnaar van de wedstrijd de ploeg die tijdens de verlengingen van maximaal tweemaal vijftien minuten het eerste doelpunt maakt. Bij zo'n doelpunt wordt niet verder gespeeld, maar is de wedstrijd direct afgelopen. Zowel deze verlenging alswel het doelpunt zelf kan aangeduid worden met de term 'Golden Goal'. Indien er nog geen doelpunten zijn gevallen, en zodoende de stand dan nog gelijk is, beslissen strafschoppen over winst en verlies.

In 1996 werd op het Europees kampioenschap voetbal in Engeland de golden goal ingevoerd. In 2002 schafte de UEFA de golden goal af, en in 2004 deed ook de FIFA dit.

Sinds 2003 wordt ook een variant, de silver goal, toegepast. Bij een silver goal wordt een kwartier verlenging gespeeld. Bij een doelpunt in de verlenging wordt niet gestopt, maar verder gespeeld tot het kwartier voorbij is, waarna gekeken wordt wat de stand is. Als de stand opnieuw gelijk is, volgt opnieuw een kwartier verlenging. De silver goal was van kracht op de UEFA Cup van 2003 en ook op het EK 2004. Hierna werd het door de UEFA afgeschaft: de Europese voetbalbond ging weer terug naar het oude systeem waarbij de verlenging sowieso tweemaal een kwartier duurde.

De golden goal wordt ook wel in andere sporten gebruikt. Zo won Nederland het Wereldkampioenschap hockey mannen (1998) door een golden goal van Teun de Nooijer.