Desna (rivier): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TXiKiBoT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: cs:Desna
Nallimbot (overleg | bijdragen)
k robot Anders: es:Desná
Regel 26: Regel 26:
[[de:Desna (Fluss)]]
[[de:Desna (Fluss)]]
[[en:Desna River]]
[[en:Desna River]]
[[es:Desna]]
[[es:Desná]]
[[et:Desna]]
[[et:Desna]]
[[fi:Desna]]
[[fi:Desna]]

Versie van 11 sep 2008 16:04

Desna
[[Bestand:|266px|alt=Desna]]
Lengte 1130 km
Debiet 360 (bij uitmonding) m³/s
Stroomgebied 88.900 km²
Bron Hoogte van Smolensk
Monding Dnjepr
Stroomt door Rusland, Oekraïne
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Desna (Russisch: Десна ) is een rivier in Rusland en in Oekraïne.

De lengte bedraagt 1130 kilometer, het stroomgebied 88.900 km². De Desna heeft 31 zijrivieren, waarvan 18 aan de rechterkant en 13 aan de linkerkant. De belangrijkste zijn Sudost, Snov, Sejm en Oster. Aan de Desna liggen de volgende plaatsen: Zjoekovka, Brjansk, Troebtsjevsk (Rusland), en Novgorod-Siverski, Tsjernihiv en Oster (Oekraïne).

De Desna ontspringt op de Hoogte van Smolensk in de gelijknamige oblast. De bron ligt ten oostzuidoosten van Smolensk, vlakbij het stadje Jelnja. Vanaf daar voert de rivier zuidwaarts door een laaggelegen, moerassig gebied, totdat de rivier door Brjansk stroomt, waar de hoogte van de rechteroever aanmerkelijk hoger wordt. Vanaf het punt waar de Desna en haar zijrivier Sejm samenvloeien, vlakbij de grens tussen Rusland en Oekraïne, wordt de Desna wijder. De rechteroever wordt vanaf daar weer wat lager, iets wat opnieuw gebeurt bij Tsjernihiv en opnieuw op het punt waar de zijrivier Oster in de Desna stroomt. Vanaf daar stroomt de rivier door een moerassig, modderig laaggelegen vlakte. In het noorden van Kiev stroomt de Desna in de Dnjepr.

Van begin december tot begin april is de Desna bevroren. De rivier is bevaarbaar vanaf Novgorod-Siverski tot aan de uitmonding in de Dnjepr.