Irène Joliot-Curie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k robot Erbij: ht:Irene Joliot-Curie
GrouchoBot (overleg | bijdragen)
Regel 49: Regel 49:
[[sv:Irène Joliot-Curie]]
[[sv:Irène Joliot-Curie]]
[[tr:Irène Joliot-Curie]]
[[tr:Irène Joliot-Curie]]
[[uk:Жоліо-Кюрі Ірен]]
[[vi:Irène Joliot-Curie]]
[[vi:Irène Joliot-Curie]]
[[zh:伊伦·约里奥-居里]]
[[zh:伊伦·约里奥-居里]]

Versie van 12 sep 2008 20:18

Irène Joliot-Curie (Parijs, 12 september 1897 – aldaar, 17 maart 1956) was een Frans scheikundige en de dochter van Pierre en Marie Curie.

De in Parijs geboren Irène Joliot-Curie raakte geïnspireerd door onderzoek naar radioactiviteit van haar moeder die daarvoor de Nobelprijs voor de Natuurkunde en de Nobelprijs voor de Scheikunde kreeg. Zijzelf ontving in 1935 de Nobelprijs voor de Scheikunde voor haar ontdekking van kunstmatige radioactiviteit. Marie en Irène Curie zijn tot nu toe de enige moeder en dochter die allebei de Nobelprijs kregen. In 1926 trouwde ze met Frédéric Joliot die de prijs samen met haar kreeg. Samen kregen ze in 1955 ook de Matteucci Medal.

Het leven van Irène Joliot-Curie vertoont vele parallellen met dat van haar moeder, Marie Curie. Waar Marie niet politiek actief was, was Irène dit echter wel.

Marie en Irène Curie zijn ook belangrijke figuren in de geschiedenis van de vrouwenemancipatie. Ze hebben beide veel dingen bereikt die voor vrouwen in die tijd nagenoeg onmogelijk waren. De beperkte toegang van vrouwen tot de universiteit hebben ze verbreed, hun carrières in de natuurkunde en baanbrekende ontdekkingen, de benoeming van Irène tot de eerste vrouwelijke minister in Frankrijk.

Sjabloon:Winnaars van de Nobelprijs voor de Scheikunde 1926-1950