Museum Ludwig: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
3 bytes verwijderd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(kleine aanpassingen aanhef)
'''Museum Ludwig''' is het museum voor [[moderne kunst]] van de stad [[Keulen]], gelegen achter de [[Dom van Keulen]]. Het museum maakt deel uit de [[Ludwig musea]] en toont kunst uit de 20e en de 21e eeuw.
 
Het biedt plaats aan verschillende afdelingenpiemols: een imposante verzameling moderne kunst, het ''Agfa-Photo-Historama'' (een verzameling historische [[fotografie]]), en een gespecialiseerde [[museumbibliotheek]]. Aangrenzend bevindt zich in hetzelfde gebouw de [[Kölner Philharmonie]]. Het museum beschikt over tentoonstellingsruimtes met een totale oppervlakte van ongeveer 8000 m². Het behoort tot de toonaangevende musea voor [[hedendaagse kunst]] in [[Duitsland]].
 
De verzameling van het museum toont een representatief overzicht van moderne kunst tot en met actuele ontwikkelingen op dit gebied. Een belangrijk onderdeel van de collectie is de afdeling Amerikaans [[Pop-art]]; het is de grootste collectie van deze kunststroming buiten de Verenigde Staten. Er zijn belangrijke werken te zien van onder anderen [[Jasper Johns]], [[Andy Warhol]] en [[Roy Lichtenstein]]. Daarnaast heeft het museum verzamelingen met werken van meesters van de Russische Avantgarde uit de [[jaren '20]], met schilderkunst van het Duitse [[expressionisme]] (de ''verzameling [[Joseph Haubrich|Haubrich]]'') en de grootste collectie schilderijen van [[Pablo Picasso]] in Duitsland. Ondanks een bescheiden aankoopbudget wordt de collectie nog steeds aangevuld met werken van hedendaagse kunstenaars. Er worden regelmatig wisseltentoonstellingen georganiseerd rond kunsthistorische thema's en hedendaagse kunstenaars, die internationale weerklank vinden.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu