Mosjav: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Amarant (overleg | bijdragen)
wikificatie, stijl, spelling, gramm.
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Een '''moshav''' is een coöperatieve landbouwnederzetting in [[Israël]]. De eerste moshavim werden opgericht door [[Jood|Joden]] tijdens het Britse mandaat over [[Palestina]].
Een '''moshav''' is een coöperatieve landbouwnederzetting in [[Israël]]. De eerste moshavim werden opgericht door [[Jood|Joodse Palestijnen]] tijdens het Britse mandaat over [[Palestina]].


De andere vorm van coöperatie, de [[kibboets]], bleef echter de oogappel van de voluntaire Joodse-Palestijnse regering met hun overwegend [[Socialisme|socialistische]] leiders. De reden hiervoor was dat de gedeeltelijke coöperatie van de moshav (vooral in de landbouwproductie, maar ook in de consumptie van diensten) verbleekte bij de verregaande coöperatie van de collectieve [[kibboets]]. Daarin kwam verandering na de onafhankelijkheid van Israël in [[1948]], toen bleek dat de moshavim en niet de kibbutzim het aankonden en aanwilden om grote aantallen vluchtelingen en immigranten uit Europa en vooral ook uit Arabische landen op te nemen.
De andere vorm van coöperatie, de [[kibboets]], bleef echter de oogappel van de voluntaire Joods-Palestijnse regering met hun overwegend [[Socialisme|socialistische]] leiders. De reden hiervoor was dat de gedeeltelijke coöperatie van de moshav (vooral in de [[landbouw|landbouwproductie]], maar ook in de consumptie van diensten) verbleekte bij de verregaande coöperatie van de collectieve [[kibboets]]. Daarin kwam verandering na de onafhankelijkheid van Israël in [[1948]], toen bleek dat de moshavim en niet de kibbutzim het aankonden en aanwilden om grote aantallen vluchtelingen en immigranten uit Europa en vooral ook uit Arabische landen op te nemen.


Heden ten dag is de mate van coöperatie in de moshavim over het algemeen sterk teruggelopen. Bij sommigen is het coöperatief bedrijf zelfs geheel ontbonden.
Heden ten dag is de mate van coöperatie in de moshavim over het algemeen sterk teruggelopen. Bij sommigen is het coöperatief bedrijf zelfs geheel ontbonden.

Versie van 6 dec 2003 21:34

Een moshav is een coöperatieve landbouwnederzetting in Israël. De eerste moshavim werden opgericht door Joodse Palestijnen tijdens het Britse mandaat over Palestina.

De andere vorm van coöperatie, de kibboets, bleef echter de oogappel van de voluntaire Joods-Palestijnse regering met hun overwegend socialistische leiders. De reden hiervoor was dat de gedeeltelijke coöperatie van de moshav (vooral in de landbouwproductie, maar ook in de consumptie van diensten) verbleekte bij de verregaande coöperatie van de collectieve kibboets. Daarin kwam verandering na de onafhankelijkheid van Israël in 1948, toen bleek dat de moshavim en niet de kibbutzim het aankonden en aanwilden om grote aantallen vluchtelingen en immigranten uit Europa en vooral ook uit Arabische landen op te nemen.

Heden ten dag is de mate van coöperatie in de moshavim over het algemeen sterk teruggelopen. Bij sommigen is het coöperatief bedrijf zelfs geheel ontbonden.