Schemeractief dier: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k lf
Maiella (overleg | bijdragen)
k +cat
Regel 13: Regel 13:


[[Categorie:Ethologie]]
[[Categorie:Ethologie]]
[[Categorie:Dier naar kenmerk]]


[[de:Temporale Spezialisten]]
[[de:Temporale Spezialisten]]

Versie van 2 okt 2008 19:12

Schemeractief of crepusculair is een term in de biologie die wordt gebruikt voor dieren en planten die in de schemering actief zijn, maar niet 's nachts. In feite zijn zelfs veel dieren die als nachtdier bekend staan juist niet actief als de nacht - en daarmee totale duisternis- is ingevallen.

Ook tijdens nachten met een zeer heldere maan kunnen schemeractieve dieren nog actief zijn. Vermoedelijk verstoort ook de verlichting van menselijke steden het gedrag van schemeractieve soorten.

Ook van enkele planten kan gezegd worden dat ze schemeractief zijn, sommige soorten worden niet bestoven door dagvlinders en insecten maar door nachtvlinders of vleermuizen.

Schemeractieve dieren

Enkele bekende schemeractieve dieren zijn konijnen, fretten, waterzwijnen, hamsters, ratten, huismuizen en sommige vogels als uilen en het porseleinhoen.

Vormen

Zowel 's ochtends als 's avonds is er een periode van schemering. Er zijn zowel dieren die in de ochtendschemering én avondschemering actief zijn als een van beide. Bij sommige soorten ligt het nog complexer. Een voorbeeld is de velduil op de Galápagoseilanden, die op eilanden waar geen concurrentie voorkomt in de vorm van buizerds dagactief is. Op eilanden waar de dagactieve buizerds wél voorkomen, is de velduil echter schemeractief. Van enkele hagedissen, slangen en schildpadden is bekend dat ze gedurende natte/droge of koelere/hetere seizoenen omschakelen van dagactief naar schemeractief, of juist andersom.