Hvalfjörður: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
TXiKiBoT (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: es:Hvalfjörður
Regel 20: Regel 20:
[[de:Hvalfjörður]]
[[de:Hvalfjörður]]
[[en:Hvalfjörður]]
[[en:Hvalfjörður]]
[[es:Hvalfjörður]]
[[fr:Hvalfjörður]]
[[fr:Hvalfjörður]]
[[id:Hvalfjörður]]
[[id:Hvalfjörður]]

Versie van 6 okt 2008 09:51

Zicht op Botnsdalur vanaf het Hvalfjörður

Hvalfjörður is een fjord in het westen van IJsland, niet ver van Akranes. Hij is ongeveer 30 kilometer lang en 5 kilometer breed.

Herkomst van de naam

De naam Hvalfjörður is IJslands voor "Walvisfjord" en is afkomstig van een sage over een walvis die vissersboten in de fjord aanviel. Onder de slachtoffers bevonden zich twee zonen van een priester, die de walvis vervloekte en hem via de rivier Botnsá in het meer Hvalvatn deed belanden. Het meer heeft, net als de fjord, zijn naam aan dit verhaal te danken. Ook het grote aantal walvissen die in de fjord zwommen, en het feit dat tot het eind van de jaren tachtig één van de grootste walvisstations in IJsland aan dit fjord gevestigd was zorgen voor de naamsbekenheid van Hvalfjörður.

Tunnel

Tot aan het eind van de jaren negentig moest men met een omweg van 62 kilometer rond de fjord rijden om van Reykjavík via de hringvegur naar Akranes te rijden. In 1998 is de bijna 6 kilometer lange Hvalfjörðartunnel (IJslands: Hvalfjarðargöng) in gebruik genomen. De tunnel bereikt een diepte van 165 meter onder het zeeniveau.

Omgeving

Vlakbij het schiereilandje Þyrilsnes ligt een onooglijk klein eilandje, Geirshólmur, dat met steile wanden uit de fjord omhoogrijst. Volgens de saga van Hord leefde Hörður Grímkelsson daar een aantal jaren als vogelvrijverklaarde samen met zijn vrouw, kinderen en gevolg.

Aan het einde van de fjord vertrekt een wandelpad naar de hoogste waterval van IJslands, de Glymur.

Externe link