Bandungconferentie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MrBlueSky (overleg | bijdragen)
MenoBot (overleg | bijdragen)
Regel 32: Regel 32:
[[pt:Conferência de Bandung]]
[[pt:Conferência de Bandung]]
[[ro:Conferinţa de la Bandung]]
[[ro:Conferinţa de la Bandung]]
[[ru:Бандунгская конференция]]
[[sl:Bandunška konferenca]]
[[sl:Bandunška konferenca]]
[[sv:Bandungkonferensen]]
[[sv:Bandungkonferensen]]

Versie van 12 okt 2008 07:15

De Bandungconferentie of Aziatisch-Afrikaanse conferentie was een conferentie die van 18 tot 24 april 1955 plaatsvond in Bandung, Indonesië. Aziatische en Afrikaanse naties die kort ervoor onafhankelijk waren geworden namen aan deze conferentie deel. Zij werd georganiseerd door Egypte, Indonesië, Birma, Ceylon (Sri Lanka), India en Pakistan. De minister van buitenlandse zaken van Indonesië, Ruslan Abdulgani, coördineerde de conferentie. Doelen van de conferentie waren het stimuleren van economische en culturele samenwerking tussen Afrikaanse en Aziatische landen en het tegenstand bieden aan kolonialisme of neo-kolonialisme van de Verenigde Staten, de Sovjet-Unie of andere naties.

Negenentwintig landen, die gezamenlijk meer dan de helft van de wereldbevolking vertegenwoordigden, stuurden afgezanten. Enkele redenen voor de conferentie zouden zijn geweest:

  • Dat de westerse landen te weinig overleg voerden in zaken die Azië aangaan, wat betreft de koude oorlog;
  • Bezorgdheid over spanningen tussen China en de Verenigde Staten;
  • Verlangen om een betere basis te leggen voor vredige relaties tussen China en henzelf en het Westen;
  • Weerstand tegen kolonialisme, met name de Franse invloed op Noord-Afrika en de Franse koloniale regering in Algerije;
  • Het verlangen van Indonesië zijn zaak sterk te maken in het debat met Nederland over het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea.

Een belangrijk onderdeel van het debat ging over de vraag, of het beleid van de Sovjet-Unie in Oost-Europa en Centraal-Azië op dezelfde manier benaderd moest worden als het westerse kolonialisme. Men bereikte er consensus over, dat "kolonialisme in al zijn verschijningsvormen" werd veroordeeld, wat impliciet inhield dat ook de Sovjet-Unie en het Westen hieronder vielen. China speelde een belangrijke rol bij de conferentie en versterkte zijn relaties met andere Aziatische landen.

Het gebouw waar de conferentie werd gehouden (de voormalige sociëteit Concordia) is een aan deze gebeurtenis gewijd museum geworden en omgedoopt in Gedung Merdeka (Vrijheidsgebouw). De straat daarvoor die Grote Postweg heette, heet sindsdien Jalan Asia-Africa (Azië-Afrikaweg).