Reiki: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MoiraMoira (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 213.46.129.39 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door SpBot
TjerkW (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{disclaimer medisch lemma}}
{{disclaimer medisch lemma}}
'''Reiki''' is een [[paranormaal|paranormale]] [[therapie]]<ref> Dijk, P.A. van, Geneeswijzen in Nederland, Ankh-Hermes - 9e druk, Deventer, 2003 ISBN 90 202 4374 8</ref>. Er wordt gewerkt met de [[hand]]en, waarbij het lichaam, met een veronderstelde vorm van [[levensenergie]], wordt behandeld. De term reiki bestaat uit twee Japanse karakters (kanji), te weten 霊 ''rei'' ('geest' of 'ziel') en 気 ''[[Qi (concept)|ki]]'' ('energie' of 'levenskracht').<ref name="Van Dale">Van Dale, Groot Woordenboek van de Nederlandse taal (14e druk): rei·ki, de (m.) & het; g.mv. Jap., van rei (geest, ziel) en ki (energie, levenskracht); soort van therapie die werkt met energie uit de handen, ter behandeling van spanningsklachten.</ref> Een andere, populaire Westerse vertaling van 霊気 ''reiki'' is "universele levensenergie", of simpelweg "het leven", "de wereld". Bij het toepassen van ''reiki'' worden [[lichaam]], [[geest]] en [[Ziel (filosofie)|ziel]], wanneer het aankomt op [[ziekte]] en genezing, als een geheel gezien.
'''Reiki''' is een [[paranormaal|paranormale]] [[therapie]]<ref> Dijk, P.A. van, Geneeswijzen in Nederland, Ankh-Hermes - 9e druk, Deventer, 2003 ISBN 90 202 4374 8</ref> en behoort tot de [[Alternatieve geneeswijzen]|alternatieve geneeswijzen]. Er wordt gewerkt met de [[hand]]en, waarbij het lichaam, met een veronderstelde vorm van [[levensenergie]], wordt behandeld. De term reiki bestaat uit twee Japanse karakters (kanji), te weten 霊 ''rei'' ('geest' of 'ziel') en 気 ''[[Qi (concept)|ki]]'' ('energie' of 'levenskracht').<ref name="Van Dale">Van Dale, Groot Woordenboek van de Nederlandse taal (14e druk): rei·ki, de (m.) & het; g.mv. Jap., van rei (geest, ziel) en ki (energie, levenskracht); soort van therapie die werkt met energie uit de handen, ter behandeling van spanningsklachten.</ref> Een andere, populaire Westerse vertaling van 霊気 ''reiki'' is "universele levensenergie", of simpelweg "het leven", "de wereld". Bij het toepassen van ''reiki'' worden [[lichaam]], [[geest]] en [[Ziel (filosofie)|ziel]], wanneer het aankomt op [[ziekte]] en genezing, als een geheel gezien.
<br>Voor de werkzaamheid van reiki bestaat geen bewijs.
<br>Voor de werkzaamheid van reiki bestaat geen bewijs. Reiki wordt dan ook niet erkent door de medische wereld.


Noch het bestaan van ki, noch een mechanisme voor de manipulatie ervan zijn wetenschappelijk bewezen. Een systematische review van gerandomiseerde klinische proeven die in 2008 zijn uitgevoerd ondersteunen de effectiviteit van reiki niet. Ook is er geen aanbeveling reiki te gebruiken bij een behandeling van een aandoening. <ref name='Lee_SR'> {{cite journal|title=Effects of reiki in clinical practice: a systematic review of randomized clinical trials|journal=International Journal of Clinical Practice|date=2008|first=MS|last=Lee|coauthors=MH Pittler, E Ernst|volume=62|issue=|pages=947|doi= 10.1111/j.1742-1241.2008.01729.x|url=http://www.blackwell-synergy.com/doi/abs/10.1111/j.1742-1241.2008.01729.x|format=|accessdate=2008-05-02 }}</ref><ref name=Ernst_PW>[http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/health/alternative_medicine/article3760857.ece Prince of Wales's guide to alternative medicine "inaccurate"] Times article</ref>



Versie van 12 okt 2008 21:54

Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Reiki is een paranormale therapie[1] en behoort tot de [[Alternatieve geneeswijzen]|alternatieve geneeswijzen]. Er wordt gewerkt met de handen, waarbij het lichaam, met een veronderstelde vorm van levensenergie, wordt behandeld. De term reiki bestaat uit twee Japanse karakters (kanji), te weten 霊 rei ('geest' of 'ziel') en 気 ki ('energie' of 'levenskracht').[2] Een andere, populaire Westerse vertaling van 霊気 reiki is "universele levensenergie", of simpelweg "het leven", "de wereld". Bij het toepassen van reiki worden lichaam, geest en ziel, wanneer het aankomt op ziekte en genezing, als een geheel gezien.
Voor de werkzaamheid van reiki bestaat geen bewijs. Reiki wordt dan ook niet erkent door de medische wereld.


Noch het bestaan van ki, noch een mechanisme voor de manipulatie ervan zijn wetenschappelijk bewezen. Een systematische review van gerandomiseerde klinische proeven die in 2008 zijn uitgevoerd ondersteunen de effectiviteit van reiki niet. Ook is er geen aanbeveling reiki te gebruiken bij een behandeling van een aandoening. [3][4]


Reikibehandeling

Oorsprong

De Japanner Mikao Usui is de grondlegger van wat het "Reikisysteem" genoemd wordt. Hij ontwikkelde dit systeem oorspronkelijk als een weg naar geluk, harmonie en spirituele ontwikkeling (met als eindmogelijkheid het bereiken van de spirituele verlichting). Tegenwoordig wordt het in het Westen vooral gezien als een alternatieve behandelmethode. Mikao Usui gaf zijn onderwijs rond 1922 een concretere vorm, na een lange zoektocht en periode van vasten en mediteren op de berg Kurama.

Werking

Er wordt gesteld dat bij een reikibehandeling de reikibeoefenaar als intermediair optreedt, voor het doorgeven van universele levensenergie aan de ontvanger. Volgens beoefenaars vindt deze energie zelf haar weg door het lichaam en de geest van de ontvanger. De doorgegeven energie zou een voedende en harmoniserende werking hebben op energiebanen (nadi's) en chakra’s. Het doorgeven van deze energie zou kunnen plaatsvinden door directe handoplegging als op afstand. Dit doorgeven van energie zou een positieve invloed uitoefenen op disharmonie in ieder deel van het menselijk wezen. Het zou een alomvattende harmoniserende uitwerking hebben op alles waaraan energie ten grondslag ligt, zowel mensen, dieren, planten, objecten als situaties. Reiki wordt toegepast voor klachten op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau, en eveneens ter versterking van gezondheid en welbevinden. De behandeling, ofwel handoplegging, wordt niet door alle aanhangers gezien als een geneeswijze, maar ook wel als een deugddoende ervaring zonder direkt een behandeleffect op een eventuele ziekte of aandoening.

Energie

De energie waarmee men in de Reikimethode zegt te werken is volgens beoefenaars overal aanwezig. Ze gaat vooraf aan alle manifestatievormen, en is het energetische fundament van de wereld. De energie manifesteert zich op de verschillende niveaus (van het meest subtiele, causale niveau, via de mentale/astrale niveaus, tot in het meest grove, fysieke niveau) en vormt zodoende alle afzonderlijke objecten, lichamen en wezens. Problemen ontstaan, indien de doorstroom van de energie in een lichaam is geblokkeerd, bijvoorbeeld door negatieve ervaringen in het verleden. Deze indrukken zijn, zolang ze nog niet "verwerkt" zijn, in het lichaam opgeslagen, en manifesteren zich als energieblokkades, die lichamelijke en geestelijke problemen veroorzaken. Tijdens een behandeling legt de Reiki-behandelaar de handen op verschillende plaatsen op het lichaam. Reikibeoefenaren die zijn ingewijd in de tweede graad, zijn ook in staat om op afstand Reiki-energie naar de ontvanger te sturen. Reiki wordt gezien als kosmische energie, niet als persoonlijke energie, de beoefenaar geeft de energie slechts door. Het vermogen de energie door te geven, heeft volgens beoefenaars in wezen iedereen, maar doorgaans is dit vermogen slechts rudimentair aanwezig. Tijdens een 'initiatie' worden de kanalen waardoor de energie wordt doorgegeven, heropend. Een belangrijk onderdeel binnen Reiki zijn de zogenaamde Reikiprincipes of leefregels.

Inwijdingen

Het traditionele Usui-systeem kent een drietal inwijdingen. Een inwijding is een initiatie of afstemmingsritueel. Bij een inwijding (= afstemmingsritueel) wordt het trillingsgetal van het energieveld van de leerling verhoogd en krijgt de leerling nieuwe technieken aangeleerd. Bij de inwijding in de tweede graad en de derde graad worden de leerling ook de symbolen met de bijbehorende mantra geleerd.

Eerste graad (Reiki 1)

In de eerste graad (in het Westerse 'traditionele' onderwijs) ontvangt de leerling een viertal afstemmingen die ervoor zorgen dat de leerling de universele levensenergie kan overdragen en waarmee het kanaal voor de doorgifte van deze universele levensenergie gereactiveerd wordt. Tijdens de cursus krijgt de leerling les in de beginselen van reiki en hem/haar worden de diverse handposities aangeleerd. De duur van deze cursus kan variëren van een tot ongeveer drie dagen. Dit is mede afhankelijk van de stroming die men volgt.

In de Japanse vereniging Usui Reiki Ryoho Gakkai (vaak afgekort als "Gakkai") wordt het beginnersniveau oorspronkelijk "Shoden" genoemd. Shoden, de Gakkai graad, is overigens qua inhoud en doel niet te vergelijken met de gangbare Westerse praktijken.

Tweede graad (Reiki 2)

In de tweede graad wordt (in het 'traditionele' Westerse onderwijs) een drietal symbolen geactiveerd die ervoor zorgen dat het doorgiftekanaal, de reikwijdte van reiki wordt vergroot. In de cursus voor de tweede graad wordt de leerling geleerd om op afstand te genezen. Daartoe wordt de leerling een aantal symbolen aangeleerd, waarmee men reiki op afstand kan toepassen en waarmee men emotioneel kan genezen. Afstand wordt niet alleen ruimtelijk opgevat, maar ook in tijd.

  • eerste symbool [5] = Cho Ku Rei = "Alle energie uit het universum is hier" [6]
  • tweede symbool [7] = Sei Hei Ki = "Ik ben de weg"
  • derde symbool [8] = Hon Sha Ze Sho Nen = "Geen verleden, geen heden, geen toekomst" [9] [10]


Het tweede niveau in de Gakkai wordt Okuden genoemd en is opgedeeld in Okuden Zenki en Okuden Koki. Net als met Shoden is Okuden ook niet te vergelijken met de Reikimethode die via Hawayo Takata naar het Westen is gekomen.

Derde graad (Reiki 3)

De derde graad (in het Westerse 'traditionele' onderwijs) is soms een opleiding van gemiddeld één tot drie jaar en soms slechts één dag of een weekend, waarin de leerling persoonlijk onderwijs en coaching ontvangt om de reikimethode te onderwijzen en uit te dragen.

De derde graad kan opgedeeld zijn in twee delen, A en B. Dit is echter afhankelijk van de keuze de Reiki-leraar (doorgaans "reiki-master genoemd) daarin heeft gemaakt en/of de reikistroming. Met het bereiken van de graad 3A is men aspirant-master of innerlijk master, bij het bereiken van de graad 3B krijgt men de titel uitvoerend master. Deze scheiding is gemaakt om aspirant masters wel reeds het bijbehorende symbool ter beschikking te stellen, zonder dat zij de noodzaak voelen om anderen in te wijden in reiki, het vermogen dat met 3B zou worden bereikt.


In de Usui Reiki Ryoho Gakkai (oorspronkelijk Japanse Reiki vereniging) wordt niet gewerkt met zogenaamde 'masters'. Het derde niveau wordt daar SHinpiden genoemd en dit is traditioneel niet het niveau waarop men leert om de methode te onderwijzen. Er zijn in de oorspronkelijke Japanse vereniging nog enkele leraren. Hun niveau wordt Shihan genoemd.

Vormen van reiki

Vanaf de tijd dat Mikao Usui zijn onderwijs vorm gaf, concretiseerde en doorgaf zijn er aanpassingen gemaakt door anderen. Usui noemde zijn methode gewoon "mijn manier" of "mijn weg" en zijn leerlingen noemden het daarom "Usui Dô" (Japans voor: Usui's manier/weg). Usui zelf heeft in de loop der jaren ook veranderingen aangebracht in hetgeen hij mensen aanleerde. Vanaf 1922 wordt het onderwijs "Usui Reiki Ryôhô" (Usui Spirituele Energie Heelwordingsmethode) genoemd en in datzelfde jaar wordt er een vereniging voor de Reikimethode opgericht. Die vereniging kreeg de naam: Usui Reiki Ryôhô Gakkai. In het Westen wordt de naam van de vereniging vaak afgekort met enkel "Gakkai".

Chujiro Hayashi was een directe leerling van Mikao Usui en hij sloot zich aan bij de Gakkai. Jaren na de dood van Usui scheidde Hayashi zich van de Gakkai af en begon zijn eigen school en kliniek. Hij veranderde dingen aan Usui's onderwijs en gaf dit door in zijn eigen school. Zijn school/kliniek had de naam: Hayashi Reiki Kenkyû Kai

Hawayo Takata was een leerlinge van Hayashi en zij bracht de Reikimethode naar het Westen. Eerst naar Hawaï, vervolgens de rest van Amerika en Canada en daarna bereikte het systeem de kust van Europa. Ook Takata was niet geheel consistent in het doorgeven van het Reikisysteem, zo vonden haar 22 masterstudenten uit na haar dood in 1980. De masterstudenten besloten een bijeenkomst te organiseren om de toekomst van het Reikisysteem te bespreken. men nam het initiatief om een procedures en symbolen te standaardiseren. Deze gewijzigde vorm wordt Usui Shiki Ryoho (Usui System of Natural Healing / Usui Systeem van Natuurlijk Genezen) genoemd. Ook wordt er naar deze stroming gerefereerd met de termen "traditioneel Usui Reiki" en "Usui Reiki". Zoals reeds eerder gezegd, mag het duidelijk zijn dat deze stroming níet het oorspronkelijke onderwijs van Mikao Usui is. Ook al doet de naam anders vermoeden.

In de loop der tijd zijn er diverse Reiki-stromingen ontstaan. Voorbeelden van Reiki-methodes zijn:

  1. Usui Reiki - hier wordt het traditionele onderwijs mee bedoeld dat naar het Westen is gekomen. Strikt genomen niet direct Usui's oorspronkelijke onderwijs, maar een sterk veranderde vorm;
  2. Usui Reiki Ryoho - door Westerlingen opgerichte stroming met als doel om zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke Japanse Reiki-onderwijs te komen en te blijven. Deze stroming verschilt nog lichtjes van wat bekendstaat als Usui Reiki Ryôhô Gakkai;
  3. Usui Teate - werkt nauwelijks met symbolen maar met kotodama's (mantra's), het richt zich meer op de oorspronkelijke Reikimethode;
  4. Essential reiki;
  5. Angel reiki;
  6. Lightarian reiki;
  7. Seichem;
  8. Tera-mai - door "channeling" ontdekt door de Amerikaanse Kathleen Ann Milner;
  9. Keltische reiki – Keltische variant van Reiki;
  10. Tummo reiki – mengeling van Reiki met het Tibetaanse Tummo.
  11. Jikiden reiki.
  12. Shambhala Reiki geïntroduceerd door Hari Das Melchizedek

Kritiek

Reiki vanuit wetenschappelijk standpunt

Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de genezende werking van reiki. Er zijn enige klinische trials verricht naar het effect van "healing touch", maar deze waren uitsluitend gericht op mentaal of fysiek welbevinden. Er is geen enkele studie gepubliceerd in een peer-reviewed wetenschappelijk tijdschrift van enige relevantie die enig effect laat zien van Reiki of healing touch op genezing van ziekten. Er is ook geen enkel bewijs voor de theorieën achter reiki, zoals aura’s en energiebanen.

Religie

Reiki zou door veel stromingen binnen zowel het christendom als de islam niet geaccepteerd worden. Gesteld wordt, dat het zichzelf haaks positioneert tegenover bijvoorbeeld het christelijk geloof. De mens zou volgens de leefregels van reiki geen redder nodig hebben, omdat het zichzelf gelijk zou stellen aan Jezus. De bewering van sommigen dat reiki van God komt, is volgens orthodoxe religieuze stromingen totaal onmogelijk, zowel binnen het christendom als binnen het islamitisch geloof.

Personen

Een overzicht van enkele reiki-beoefenaars en aanhangers op alfabetische volgorde:

Chujiro Hayashi (1887 – 1940)
Japanse scheepsarts en één van Mikao’s naaste leerlingen. Hij heeft handposities ingebracht in het Reikisysteem. Later heeft hij na een conflict met Mikao Usui gekozen voor een eigen healingsysteem.
Diane Stein
Auteur van onder andere "De kern van Reiki". In dit boek werden de Reikisymbolen voor het eerst gepubliceerd. Van haar komt de "Diane Stein methode" van Reiki. Dit is een stroming die op diverse punten afwijkt van het Westerse 'traditionele' systeem dat via mevr. Takata naar het Westen is gekomen.
Frank Arjava Petter
Duitser, Heeft zijn opleiding gehad in Japan bij leerlingen van Mikao Usui. Deze oorspronkelijke leer heeft hij beschreven in meerdere publicaties. Petter geldt momenteel als één van de meest traditionele leraren die werkt vanuit het oorspronkelijke systeem.
Hawayo Takata (1900-1980)
Amerikaanse vrouw uit Hawaï die ongeneeslijk ziek zou zijn geweest en door Mikao Usui zou zijn genezen. Toen zij Reikimaster wilde worden weigerde Mikao Usui dat; zij is vervolgens door Chujiro Hayashi opgeleid. Ze heeft Reiki grotendeels gewijzigd qua opzet en in het westen geïntroduceerd.
Hiroshi Doi
Japanner en lid van de Gakkai. Is in 1992 naar het westen gekomen om de Gakkai Reiki en Teate te onderwijzen. Woont nu weer in Japan en geldt als één van de meest traditionele leraren die werkt vanuit het oorspronkelijke systeem.
Inger J.F. Droog
Een Nederlands-Canadese Reikimaster die in 1984 Reiki als eerste introduceerde in Nederland en België.
Iris Ishikuro (? - 1984)
Amerikaanse, was de tiende van de 22 Reikimasters die tussen 1973 en 1980 werden opgeleid door Hawayo Takata. Zij was tevens één van de Masters aan wie Hawayo Takata de ademhalings- en contractietechniek heeft doorgegeven.
Kathleen Ann Milner
Amerikaanse grondlegger van het Tera-Mai en Seichem systeem dat werkt vanuit de elementenleer. Reiki zou de kracht van de aarde zijn daar waar Sophie-El de kracht van het water, Sankara de kracht van het vuur en Engelenvuur de kracht van de wind is.
Mikao Usui (1865 – 1926)
was een Japanner die gezien wordt als de herontdekker en grondlegger van Reiki. Hij was tevens de grondlegger van de Usui Reiki Ryoho Gakkai; een Japanse stichting die de principes van de Reiki geneeswijze doorgeeft.
Tadao Yamaguchi
Oprichter van de Jikiden Reiki Kenkyukai, Kyoto, Japan. Zijn moeder was een directe leerling van Dr. Hayashi. Tadao werkt nauw samen met Frank Arjava Petter.
Taggart King
Brit, heeft ongeveer 30 jaar in Japan in verschillende Ashrams gezeten en heeft alle leerlingen van Mikao Usui geïnterviewd. Schrijft gratis internetboeken over Reiki.
Tanmaya Honervogt
Nederlandse, heeft als doel om Reiki eenvoudig en simpel te houden. Middels meerdere publicaties wijst ze op de eenvoud van Reiki.
Walther Lübeck
Duitser, is de grondlegger van Rainbow Reiki, een meer gestructureerde variant van Reiki. Heeft samen met Frank Arjava Petter de Gakkai technieken in het westen geïntroduceerd.
William Lee Rand
Amerikaan die nauw samen werkt met Frank Arjava Petter en Walther Lübeck. Hij is wetenschapper en heeft grote invloed gehad naar het wetenschappelijke onderzoek betreffende de effecten van Reiki.
Yasmin Verschure
Nederlandse schrijfster van meerdere autobiografische boeken over Reiki.

Noten

  1. Dijk, P.A. van, Geneeswijzen in Nederland, Ankh-Hermes - 9e druk, Deventer, 2003 ISBN 90 202 4374 8
  2. Van Dale, Groot Woordenboek van de Nederlandse taal (14e druk): rei·ki, de (m.) & het; g.mv. Jap., van rei (geest, ziel) en ki (energie, levenskracht); soort van therapie die werkt met energie uit de handen, ter behandeling van spanningsklachten.
  3. Lee, MS, MH Pittler, E Ernst (2008). Effects of reiki in clinical practice: a systematic review of randomized clinical trials. International Journal of Clinical Practice 62: 947. DOI: 10.1111/j.1742-1241.2008.01729.x. Geraadpleegd op 2 mei 2008.
  4. Prince of Wales's guide to alternative medicine "inaccurate" Times article
  5. ckray op light-reiki
  6. energyriver
  7. shkey op light-reiki
  8. hszsn op light-reiki
  9. reikithehealingpath
  10. reikitexas

Externe links