Een Carmen van het Noorden: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
RobotMichiel1972 (overleg | bijdragen)
k cor
Robbot (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Carmen - Link(s) veranderd naar Carmen (boek)
Regel 13: Regel 13:
|moviemeter = 44637
|moviemeter = 44637
}}
}}
'''Een Carmen van het Noorden''' is een Nederlandse film uit [[1919]], gebaseerd op de beroemde roman ''[[Carmen]]'' uit [[1845]] van [[Prosper Merimee]], met als internationale titel '''A Carmen of the North'''.
'''Een Carmen van het Noorden''' is een Nederlandse film uit [[1919]], gebaseerd op de beroemde roman ''[[Carmen (boek)|Carmen]]'' uit [[1845]] van [[Prosper Merimee]], met als internationale titel '''A Carmen of the North'''.


Deze [[stomme film]] wordt beschouwd als een hoogtepunt van de productie van [[Filmfabriek Hollandia]] en maakt om die reden onderdeel uit van de [[Canon van de Nederlandse film]].
Deze [[stomme film]] wordt beschouwd als een hoogtepunt van de productie van [[Filmfabriek Hollandia]] en maakt om die reden onderdeel uit van de [[Canon van de Nederlandse film]].

Versie van 17 okt 2008 01:21

Een Carmen van het noorden
Regie Maurits Binger
Hans Nesna
Producent Maurits Binger
Scenario Maurits Binger
Hans Nesna
Distributie Hollandia
Première 18 juli 1919
Genre Drama
Speelduur 60 min.
Land Vlag van Nederland Nederland
Budget FL.7.000 gulden
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Een Carmen van het Noorden is een Nederlandse film uit 1919, gebaseerd op de beroemde roman Carmen uit 1845 van Prosper Merimee, met als internationale titel A Carmen of the North.

Deze stomme film wordt beschouwd als een hoogtepunt van de productie van Filmfabriek Hollandia en maakt om die reden onderdeel uit van de Canon van de Nederlandse film.

Plot

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Jozef is een soldaat in het leger, als hij op een dag Carmen ontmoet. Hij is zo onder de indruk van haar schoonheid dat hij zijn trouw aan vriendin Mareike en zijn moeder helemaal vergeet. Carmen, die een leven leidt in vogelvlucht, weet Jozef zo te imponeren dat hij alles voor haar doet. Zo weet hij haar uit de gevangenis te krijgen en sluiten ze zich aan bij een smokkelbende.

Als Carmen op een avond de zanger Dalboni ontmoet wordt zij verliefd op hem en met hem verdwijnt ze uit Jozefs leven. Jozef, die zijn geliefde Carmen weer weet te vinden, smeekt haar weer bij hem terug te komen maar vangt bot. De climax speelt zich af in het theater waar Dalboni optreedt en zich achter de coulissen een verschrikkelijke tragedie voltrekt.

Cast

Trivia

  • Van de film bestaat nog maar één kopie: een exportversie die werd teruggevonden in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot het Nederlandse origineel, waarin de hoofdpersoon sterft, heeft deze versie een happy end.
  • Filmproducent San Fu Maltha kondigde in september 2007 een remake van deze film aan, met een hoofdrol voor Tygo Gernandt.

Referenties

  • Sjabloon:IMDb titel
  • Geschiedenis van de Nederlandse film en Bioscoop tot 1940 - Karel Dibbets en Frank van der Maden, Het Wereldvenster - Weesp.