Carla Del Ponte: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Wikix-oud (overleg | bijdragen)
cat
Regel 26: Regel 26:
[[categorie:Zwitsers rechter]]
[[categorie:Zwitsers rechter]]


[[ar:كارلا ديل بونتي]]
[[bg:Карла дел Понте]]
[[bg:Карла дел Понте]]
[[bs:Carla del Ponte]]
[[bs:Carla del Ponte]]

Versie van 27 okt 2008 16:18

Procureur Carla Del Ponte

Carla Del Ponte (Lugano, 9 februari 1947) is een Zwitserse juriste, afkomstig uit het Italiaanssprekende deel van dat land.

De Ponte was sinds augustus 1999 de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal. In januari 2007 maakte ze bekend de Verenigde Naties niet te zullen vragen haar mandaat - dat op 15 september 2007 afliep - te verlengen, en op 31 december 2007 met deze functie te stoppen. Van augustus 1999 tot september 2003 was zij tevens hoofdaanklager bij het Rwanda-tribunaal.

Loopbaan

Del Ponte studeerde rechten in Groot-Brittannië, Bern en Genève. In 1972 begon zij haar loopbaan bij een advocatenkantoor in Lugano. In 1981 werd ze openbaar aanklager.

In 2002 ontving ze een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven.

Bijnamen

Carla Del Ponte heeft veel bijnamen gekregen van sommigen, welke allemaal negatief klinken, zoals bijvoorbeeld "the personification of stubbornness" (de personificatie van koppigheid). Dat komt omdat ze niet bang is om vijanden te maken, een handige eigenschap voor iemand die criminelen voor het gerecht brengt. Hoewel ze in het Westen de naam heeft gerechtigdheid te doen zegevieren door grote oorlogscriminelen naar Den Haag te brengen, is ze in andere landen en dan voornamelijk in Servië, eerder de personificatie van het kwaad omdat haar wordt verweten eenzijdig alleen Serviërs voor het tribunaal te slepen.


[bron?]