Cleopatra III: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
47 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
kleine verbeteringen
k (robot Erbij: ru:Клеопатра III)
(kleine verbeteringen)
'''Cleopatra III''' (161 - 101 v.Chr.) was koningin van [[Oud Egypte|Egypte]] van 142 tot 101 v.Chr. Ze werd geboren in 161 v.Chr. als dochter van [[Ptolemaeus VI Philometor]] en [[Cleopatra II]]; ze was een zuster van koning [[Ptolemaeus VII Neos Philopator]].
 
==Geschiedenis==
Ze werd geboren in 161 v.Chr. als dochter van [[Ptolemaeus VI Philometor]] en [[Cleopatra II]]. Ze was een zus van [[Ptolemaeus VII Neos Philopator]]. Na de dood van haar vader werd haar broer koning van Egypte, samen met haar moeder die in zijn naam regeerde. Om controle te krijgen over Cleopatra II huwde ze [[Ptolemaeus VIII Euergetes II]] (Physcon) in 142 v.Chr. Later vermoordde Physcon Philopator en maakte zich meester van de troon.
 
Hij zette Cleopatra II af en gaf dezehaar titel aan Cleopatra III. ZeDie schonk Physcon dezede volgende kinderen: [[Ptolemaeus IX Soter II]], [[Ptolemaeus X Alexander I]], [[Cleopatra IV]], [[Cleopatra V|Cleopatra V Trypheana]], en [[Cleopatra Selena I]].
 
Toen Physcon stierf liet dezehij de troon na aan Cleopatra en haar zoon Ptolemaeus IX. Als het aan haar had gelegen was de troon naar haar jongste zoon Alexander gegaan. De Alexandrijnen drongen haar Lathyros van [[Cyprus]] op als regent over Ptolemaeus IX.
 
Uiteindelijk, toen ze beweerde dat Lathyros haar probeerde te vermoorden, werd deze succesvol afgezet van zijn positie. Haar zoon Alexander keerde terug uit Cyprus en werd koning onder de naam Ptolemaeus X. Uiteindelijk werd ze moe van het Alexander, en bracht Lathyros terug uit Cyprus, maar toen werd ze weer moe van hem, en bracht ze Alexander terug. Alexander werd moe van zijn moeder, en liet haar vermoorden in 101 v.Chr.
 
[[Categorie:Ptolemaeën]]
33.749

bewerkingen

Navigatiemenu