Chemisch Weekblad: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 11: Regel 11:


==Externe bron==
==Externe bron==
*[http://www.kncv.nl/website/nl/mainindex.asp?pageid=215&color=12 Eerste uitgave uit 1903]</ref> als officieel orgaan van de [[Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging|Nederlandse Chemische Vereeniging (NCV)]].
*[http://www.kncv.nl/website/nl/mainindex.asp?pageid=215&color=12 Eerste uitgave uit 1903]


[[Categorie:Tijdschrift]]
[[Categorie:Tijdschrift]]

Versie van 5 nov 2008 15:00

Sjabloon:Xwiu Het Chemisch Weekblad was een vakblad voor chemie en procestechnologie. Het was het officieel orgaan van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCW), die in de beginjaren nog Nederlandsche Chemische Vereeniging heette.

Het verscheen vanaf 1903 - 1975 en vormde de voortzetting van het Tijdschrift voor Toegepaste Scheikunde en Hygiëne, dat in 1897 was opgericht. In het vakblad werd het verenigingsnieuws gepubliceerd en verschenen tal van gedegen technisch-wetenschappelijke artikelen die een goed beeld geven van de ontwikkeling van de procesindustrie gedurende de 20e eeuw.

Tegen het einde van de jaren '60 van de 20e eeuw trad echter een kentering op. De technisch-wetenschappelijke artikelen werden korter en kregen minder diepgang, bovendien namen ze een steeds kleiner deel van de inhoud in beslag. In 1968 ging het Weekblad verder in vernieuwde stijl. De inhoud werd luchtiger en de inhoudelijke artikelen overschreden zelden meer de lengte van twee pagina's.

Deze tendens werd krachtig voortgezet toen in 1975 het blad gesplitst werd in Chemisch Weekblad: Chemische Courant, dat onder meer het verenigingsnieuws bevatte, en Chemisch Weekblad. Magazine, dat het vakinhoudelijke deel moest vertegenwoordigen. Hiermee was het blad definitief van vakblad tot magazine getransformeerd.

In 1980 was het blad weer aan een namsverandering toe en ging Chemisch Magazine heten. Het had nog steeds als bijtitel: Publicatie van de VNCI. Tenslotte gingen Courant en Magazine in 1998 samen verder als tweewekelijks verschijnend blad met als nieuwe, hippe, titel: Chemisch2Weekblad (C2W). De neventitel Publicatie van de VNCI verviel hiermee. Het meest bekend staat het blad om zijn jaarlijkse uitgebreide verslag van 'Het Element', een vakbeurs voor chemici en biomedici.

Externe bron