Stadsprefectuur: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  14 jaar geleden
k
diakritische en andere typo's, typos fixed: arrondisement → arrondissement met AWB
kGeen bewerkingssamenvatting
k (diakritische en andere typo's, typos fixed: arrondisement → arrondissement met AWB)
Een '''stadsprefectuur''' is een bestuurlijke vorm in de [[Volksrepubliek China]]. Het betreft een stad of gemeente die op hetzelfde bestuurlijke niveau staat als een [[Prefectuur (China)|prefectuur]], [[Liga (Binnen-Mongolië)|liga]] of [[Autonome prefecturen van China|autonome prefectuur]] en ligt dus een bestuurslaag lager dan een [[provincie (China)|provincie]]. Sinds de [[1980-1989|jaren '80]] hebben stadsprefecturen de eerder genoemde bestuurlijke vorm van ''prefectuur'' bijna volledig vervangen.
 
Een stadsprefectuur is niet een ''[[stad]]'' in de striktste zin van het woord, maar is daarentegen een bestuurlijk gebied dat (gewoonlijk) zowel een stedelijke kern (een stad in de striktste zin van het woord) en omliggend [[platteland]] of minder stedelijk gebied (vaak vele malen groter dan de centrale, bebouwde kern) omvat. Stadsprefecturen omvatten bijna altijd meerdere arrondisementenarrondissementen, stadsdistricten en andere gelijksoortige bestuurlijke onderdelen. Dit is het resultaat van het feit dat de vroegere, dominante ''prefecturen'', welke vandaag de dag bijna allemaal zijn vervangen door stadsprefecturen, op zichzelf al grote bestuurlijke eenheden waren, die meerdere steden, kleine dorpen en landelijke gebieden omvatten. Om een stadsprefectuur te onderscheiden van zijn eigenlijke stedelijke gebied, wordt in China de term 市区 shìqū ("stedelijk gebied") gebruikt.
 
De eerste stadsprefecturen werden gecreëerd op 5 november [[1983]]. In de daaropvolgende [[Decennium|decennia]] hebben stadsprefecturen de meerderheid van de voormalige, traditionele ''prefecturen'' vervangen; een proces dat nog steeds gaande is.
28.169

bewerkingen

Navigatiemenu