Zuidlaardermarkt: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
14 bytes verwijderd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(De jaargegevens in een wat algemenere context geplaatst)
[[Afbeelding:Zuidlaardermarktmonument.jpg|thumb|260px|Detaildetail van het Zuidlaardermarktmonument]]
De '''Zuidlaardermarkt''' vanouds een [[paardenmarkt]] maar tegenwoordig vooral een dieren- en warenmarkt die jaarlijks op de derde dinsdag in [[oktober]] wordt gehouden in het [[Drenthe|Noord-Drentse]] dorp [[Zuidlaren]], [[Nederland]].
 
Sinds de [[mond-en-klauwzeer|MKZ]]-crisis worden er geen runderen meer verhandeld.
 
Jaarlijks bezoeken ongeveer 150.000 personen de Zuidlaardermarkt, die met enkele honderden kramen een lengte van zo'n vier kilometer beslaat. Er worden circa 2.000 paarden op de jaarmarkt verhandeld.
 
De verantwoordelijkheid van het management van de Zuidlaardermarkt ligt bij marktmeester dhr. Jaap Mellema. Deze krijgt steun van vele vrijwilligers uit het verenigingsleven van Zuidlaren. Ook wordt er een beroep gedaan op het politiekorps Drenthe om de orde in het dorp tijdens de [[Zuidlaarder Feestweek]] te bewaren.
 
==Zuidlaardermarkt Monument==
 
===Realisatie===
Uiteindelijk is er gekozen voor een beeldengroep (bestaande uit een [[levensgroot]] paard met twee markthandelaren) waarin op realistische wijze de paardenhandel is uitgebeeld. Als model voor dit paard is het paard Tinus gebruikt van de bekende Zuidlaarder paardenhandelaar [[Willem Roelfsema]]. De maker van dit 1500 kilo wegend bronzendbronzen monument is de kunstenaar [[Frans Ram]] uit Hogebeintum. Door de bijdragen van vele sponsoren kon dit beeld worden gerealiseerd. Het beeld werd onder grote publieke belangstelling onthuld door Z.K.H. [[Willem-Alexander der Nederlanden|Prins Willem Alexander]]. Het beeld werd nadien door de Stichting Evenementen Zuidlaardermarkt geschonken en in eigendom overgedragen aan de gemeente Tynaarlo, die het in dank heeft aanvaard.
 
==Externe link==
137.625

bewerkingen

Navigatiemenu