BlackBerry (smartphone): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MoiraMoira (overleg | bijdragen)
k Wijzigingen door 87.210.88.53 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Berthgmn
Regel 17: Regel 17:


==Externe links==
==Externe links==

http://www.blackberrystormkopen.nl
* [http://www.blackberry.com/ BlackBerry.com], de officiële BlackBerry-website.
* [http://www.blackberry.com/ BlackBerry.com], de officiële BlackBerry-website.



Versie van 21 nov 2008 11:05

Bestand:BlackBerry 8700c.jpg
Een Blackberry

Een BlackBerry is een mobiele telefoon en een PDA gecombineerd in één apparaat.

De BlackBerry kan gebruikt worden voor het draadloos ontvangen en versturen van e-mail, PIM (Personal Information Manager) en applicaties die op een BlackBerry-apparaat gebruikt kunnen worden. De BlackBerry kwam in 1999 voor het eerst op de markt. Hij werd ontwikkeld door het Canadese bedrijf Research in Motion. Hij ondersteunt push e-mail, internetsurfen, en mobiele telefonie. Het draadloze netwerk dat wordt gebruikt komt van de reguliere mobiele-telefonie-providers. De BlackBerry werkt alleen samen met een speciaal BlackBerry-abonnement en niet met een gewoon data-abonnement.

Varianten

De BlackBerry bestaat uit twee varianten. De BlackBerry Enterprise-variant en de BlackBerry Internet Services-variant.

BlackBerry Enterprise

De BlackBerry Enterprise is vooral bedoeld voor zakelijk gebruik. Deze BlackBerryvariant werkt samen met een BlackBerry Enterprise Server (BES) die gekoppeld is aan het bedrijfs-e-mailsysteem. Er is een BES voor Microsoft Exchange, IBM Lotus Notes en Novell GroupWise. De BlackBerry-apparaten zijn (soms fabrieksmatig) geconfigureerd voor Enterprise-gebruik en moeten ook werken met een BlackBerry Enterprise-abonnement.

BlackBerry Internet Services

De BlackBerry Internet Services (BIS) is vooral bedoeld voor zelfstandigen of kleine bedrijven die meestal geen eigen e-mailserver hebben. Deze oplossing werkt samen met een webclient die tot maximaal 10 POP3/IMAP-e-mailadressen kan beheren. Er is naast het BlackBerry-apparaat verder geen hardware nodig. De BlackBerry-apparaten zijn (soms fabrieksmatig) geconfigureerd voor BIS-gebruik en moeten ook werken met een BIS-abonnement.

Controverse

De BlackBerry kwam in opspraak na speculaties over de Amerikaanse regering die de BlackBerry stelselmatig zou afluisteren. Frankrijk heeft als reactie daarop de BlackBerry voor regeringsambtenaren in de ban gedaan. In Nederland stelde Wouter Bos dat als stelregel afgesproken is dat de BlackBerry nooit voor het verzenden van vertrouwelijke informatie gebruikt zal worden.

Externe links