Ur-Nammu van Ur: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
4 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
link
k (of Oer-Nammoe)
(link)
'''Ur-Nammu''' of '''Oer-Nammoe''' ([[22e eeuw v.Chr.|2112-2090 v.Chr.]]) was [[ensi]] ([[vazalvorst]]) van [[Ur (Sumer)|Ur]] onder koning [[Utu-Khegal van Uruk]], die zeven jaar eerder een eind gemaakt had aan de heerschappij van de [[Guti]].Ur-Nammu kwam tegen hem in opstand en wist zichzelf tot koning (''[[lugal]]'') van [[Sumer]] en [[Akkad]] uit te roepen.
 
Met Ur-Nammu werd de [[Derde Dynastie van Ur]] het nationale en inheemse vorstenhuis van Sumer en Akkad en begon de laatste grote bloeiperiode van de Sumeriërs, die een kleine eeuw zou duren.
 
Hij was een belangrijk gouverneur onder Utuhegal, hij kwam tegen hem in opstand en stootte hem van de troon. Hij kreeg al snel te maken met Namhani, de schoonzoon van [[Ur-Bau]] van [[Lagash]], die mogelijk met steun van de [[Guti]] trachtte [[Sumer]] onder zijn gezag te brengen. Hij versloeg Namhani en doodde hem. Vervolgens wist hij, getuige inscripties aldaar, o.a. [[Erech]],[[Nippur]], [[Adab]] en [[Larsa]] te dwingen zijn gezag te erkennen en begon zelfs zijn gezag tot buiten Sumer uit te breiden. Hiermee werd Ur de dominante stad van Sumer en begon de laatste bloeitijd van de Sumerische cultuur.
12.797

bewerkingen

Navigatiemenu