Smeerolie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
114 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(toevoeging bio-smeermiddelen)
k
Er bestaan verschillende manieren om smeerolie in te delen maar de voornaamste is naar hun oorsprong. [[Minerale olie]] is olie die geraffineerd is uit ruwe [[aardolie]]. Dit is een ingewikkeld proces, waarbij minerale smeerolie gewonnen wordt door het [[residu (chemie)|residu]] van de atmosferische [[destillatie]] [[vacuüm]] te destilleren. Veel smeeroliën op basis van minerale olie zijn niet of slecht biologisch afbreekbaar.
 
Tegenwoordig zijn er ook veel hoogwaardige bio-smeeroliën verkrijgbaar op basis van plantaardige en dierlijke oliën en [[vet]]ten. Deze [[smeermiddel|bio-smeermiddelen]] zijn biologisch goed [[afbreekbaar]] en niet [[toxisch]] en zijn daarmee goed voor het [[milieu]]. Ze worden daarom veel toegepast in de bosbouw, de landbouw, weg- en waterbouw en de pleziervaartscheepvaart. Maar ook voor automotoren en vliegtuimotoren zijn er bio-smeermiddelen beschikbaar.
 
Mengsels van minerale en bio-smeerolie worden samengestelde olie of, met de Engelse term, ''compounds'' genoemd. Dergelijke mengsels hebben bepaalde gewenste eigenschappen die niet mogelijk zijn met alleen een minerale of bio-smeerolie.
 
Om de eigenschappen van smeerolie te beïnvloeden, worden ook kleine hoeveelheden van stoffen van chemische oorsprong, zogenaamde [[additieven van smeerolie|additieven]], toegevoegd.
 
==Externe link==
[http://www.mvo.nl/biosmeermiddelen/ Platform Milieuvriendelijkere Smeerolie]
 
[[Categorie: Motortechniek]]
1.963

bewerkingen

Navigatiemenu