Afûk: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
TUFOWKTM (overleg | bijdragen)
+cat
RudolphousBot (overleg | bijdragen)
k Defaultsort added without diacritical characters for sortingreasons., catfix
Regel 18: Regel 18:
*[http://www.afuk.nl Afûk]
*[http://www.afuk.nl Afûk]


{{DEFAULTSORT:Afuk}}
[[Categorie:Cultuur in Friesland]]
[[Categorie:Cultuur in Friesland]]
[[categorie:Friese organisatie]]
[[Categorie:Friese organisatie]]


[[fy:Afûk]]
[[fy:Afûk]]

Versie van 3 dec 2008 20:28

De Algemiene Fryske Ûnderrjocht Kommisje (Afûk) (Nederlands: algemene Friese onderwijscommissie) is een culturele instelling in Leeuwarden met een veelvoud aan taken. De instelling bestaat sinds 1924. In 1938 heeft de Fryske Akademy zich als zelfstandige organisatie uit de Afûk losgemaakt.

De meest in het oog vallende functie van de Afûk is die van boekhandel. De Afûk verkoopt met name boeken op het gebied van Friese taal en cultuur, en heeft ook een klein aanbod aan cd's.

De Afûk herbergt ook een uitgeverij, die jaarlijks tientallen boeken uitbrengt. Daaronder zijn veel leermiddelen over Friese taal, cultuur en geschiedenis, maar ook Friestalige romans en kinderboeken. De Afûk is ook uitgever van het opiniemaandblad De Moanne en het onderwijstijdschrift De Pompeblêden.

Verder herbergt de Afûk een cursusinstituut voor zaken op het gebied van Friesland en zijn taal en cultuur. Daaronder zijn spoedcursussen Fries op Terschelling, cursussen grammatica, schrijfvaardigheid, geschiedenis en Oudfries.

De Afûk beschikt ook over een taaladviesbureau, het stipepunt Frysk, en een vertaalafdeling die teksten van het Nederlands naar het Fries vertaalt en vice versa. Het stipepunt verzorgt onder andere de opmaak van de wekelijkse F-side, een pagina met culturele nieuwtjes in de Leeuwarder Courant en het Friesch Dagblad.

Verder doet de Afûk aan leerplanontwikkeling, zowel voor de eigen cursussen als voor het Friese taal- en cultuuronderwijs op scholen.

De Afûk doet ook aan stimuleringsregelingen voor beginnende Friese auteurs en looft met de redactie van het Internettijdschrift Doar de Junior Rely uit, een schrijfprijs voor leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Andere projecten waaraan de Afûk meewerkt of mee heeft gewerkt, zijn digitaal vaklokaal Fries op het Internet, het voorlichtingsproject Tomke over meertalige opvoeding van kleine kinderen en de televisiekwis Tûkelteammen.

Na jaren gevestigd te zijn geweest aan Achter de Hoven, is de Afûk nu gehuisvest aan de Boterhoek in Leeuwarden.

Externe link