Total loss (term): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k lijst
Regel 11: Regel 11:


'''Total loss'''
'''Total loss'''
<br />- Een voertuig is technisch total loss als het niet meer te herstellen is.
* Een voertuig is technisch total loss als het niet meer te herstellen is.
<br />- Van economisch total loss is sprake als de herstelkosten van het voertuig meer dan 2/3 van de waarde van het voertuig voor het ongeval bedragen.
* Van economisch total loss is sprake als de herstelkosten van het voertuig meer dan 2/3 van de waarde van het voertuig voor het ongeval bedragen.
<br />- Tot slot bestaat er constructive total loss: de kosten van reparatie bedragen dan meer dan 75% van de verzekerde waarde.
* Tot slot bestaat er constructive total loss: de kosten van reparatie bedragen dan meer dan 75% van de verzekerde waarde.


== Trivia ==
== Trivia ==

Versie van 7 dec 2008 23:45

Voor de Nederlandse speelfilm zie Total loss (film)
Total loss na een aanrijding

Total loss (in België, spreektaal, perte totale) is een term die voornamelijk bij autoverzekeringen wordt gebruikt. Met total loss wordt de situatie bedoeld wanneer een auto na een schade economisch gezien niet meer gerepareerd kan worden. Total loss is geen officiële term. De verzekeringsmaatschappij zal in de polisvoorwaarden deze term dan ook niet opnemen. In de polisvoorwaarden zal doorgaans de term "totaal verloren" worden gebruikt.

Wanneer total loss

De verzekeringsmaatschappij mag zelf een definitie bepalen wanneer een auto als "totaal verloren" dient te worden beschouwd. Doorgaans is een auto total loss wanneer de dagwaarde ná de schade vermeerderd met de reparatiekosten hoger is dan de dagwaarde vóór de schade. Dit houdt verband met het feit dat de auto door de beschadiging in waarde vermindert en die waarvermindering fictief gesteld wordt op het bedrag van de reparatiekosten. De waarde van de auto in het economisch verkeer direct voor de beschadiging ofwel de prijs die men moet betalen voor een vergelijkbare auto, ook wel dagwaarde genoemd, is dus het maximum. De waardevermindering kan niet meer zijn dan die dagwaarde. Bij een total loss zal de verzekeringsmaatschappij het verschil tussen de dagwaarde voor- en na de schade vergoeden. De dagwaarde wordt vastgesteld door een schade-expert. De verzekerde zal zelf zorg moeten dragen voor verkoop van de (beschadigde) auto. In de praktijk verzorgt de schade-expert dit. Overigens wordt de total loss - regel ook toegepast bij andere zaken met een dagwaarde, zoals boten en gebouwen.

Vormen van total loss

Total loss

  • Een voertuig is technisch total loss als het niet meer te herstellen is.
  • Van economisch total loss is sprake als de herstelkosten van het voertuig meer dan 2/3 van de waarde van het voertuig voor het ongeval bedragen.
  • Tot slot bestaat er constructive total loss: de kosten van reparatie bedragen dan meer dan 75% van de verzekerde waarde.

Trivia

De Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans schreef het boek Een wonderkind, of een total loss.