Chemisch Weekblad: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
194 bytes toegevoegd ,  13 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (recat)
Geen bewerkingssamenvatting
Het '''Chemisch Weekblad''' wasis een vakbladoude voormaar [[chemie]]nog ensteeds [[procestechnologie]].vaak Hetgebruikte wasbenaming hetvan officieelC2W, orgaanhet nieuwsorgaan van de ''[[Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging]]'' (KNCWKNCV),. dieC2W inis deeen beginjarenvakblad nogvoor ''Nederlandsche[[chemie]], Chemische[[life Vereeniging''sciences]] heetteen [[procestechnologie]].
 
Het''Chemisch Weekblad'' verscheen vanafvoor [[1903]]het -eerst in [[19751903]], enhet vormde de voortzettingoprichtingsjaar van hetde [[Tijdschrift voor Toegepaste Scheikunde en Hygiëne]], dat in [[1897]]''Nederlandsche wasChemische opgerichtVereeniging''. In het vakbladblad werd het verenigingsnieuws gepubliceerd en verschenen tal van gedegen technisch-wetenschappelijke artikelen die een goed beeld geven van de ontwikkeling van de [[procesindustrie]] gedurende de 20e eeuw.
 
TegenIn hetde eindeloop van deder jaren '60 vanwerden de 20e eeuw trad echter een kentering op. De technisch-wetenschappelijke artikelen werden korter en kregen minder diepgang, bovendien namen ze een steeds kleiner deel van de inhoud in beslag. In [[1968]] ging het Weekblad verder in ''vernieuwde'' stijl. De inhoud werd luchtiger en de inhoudelijke artikelen overschreden zelden meer de lengte van twee pagina's.
 
Deze tendens werd krachtig voortgezet toen inVanaf [[19751976]] werd het blad gesplitst werd in ''Chemisch Weekblad: Chemische Courant'', dateen uitgave op tabloidformaat die onder meer het verenigingsnieuws bevatte, en ''Chemisch Weekblad.: Magazine'', dat(vanaf het[[1980]] vakinhoudelijke''Chemisch deelMagazine''), moesteen vertegenwoordigen.maandelijkse Hiermeekleurenbijlage wasdie hetgepopulariseerde bladwetenschappelijke definitiefbijdragen vanover vakbladchemische totonderwerpen magazinebevatte. getransformeerd.
 
Vanaf [[1999]] gingen beide titels op in één 20 keer per jaar verschijnende uitgave, onder de naam ''Chemisch2Weekblad'', afgekort ''C2W''. Dat laatste werd eind 2004 de officiële titel. Op dat moment werd ook ''Life Sciences'' geïntroduceerd, in eerste instantie als een viermaal per jaar verschijnende bijlage bij ''C2W'' met een focus op de moleculaire aspecten van de levenswetenschappen.
In [[1980]] was het blad opnieuw aan een naamsverandering toe en ging ''Chemisch Magazine'' heten. Het had nog steeds als bijtitel: ''Publicatie van de VNCI''. Tenslotte gingen Courant en Magazine in [[1998]] samen verder als tweewekelijks verschijnend blad met als nieuwe, hippe, titel: ''Chemisch2Weekblad'' (C2W). De neventitel ''Publicatie van de VNCI'' verviel hiermee. Het meest bekend staat het blad om zijn jaarlijkse uitgebreide verslag van 'Het Element', een vakbeurs voor chemici en biomedici.
 
Sinds [[2007]] verschijnt ''C2W'' 25 keer per jaar. Daarvan dragen 14 nummers de titel ''C2W'', 10 nummers heten ''C2W life sciences'' en één verschijnt als ''C2W Carrière Magazine''. ''C2W life sciences'' is tegenwoordig tevens het nieuwsorgaan van de [[Nederlandse Biotechnische Vereniging]] (NBV) en de [[Nederlandse Vereniging voor Biochemie en Moleculaire Biologie]] (NVBMB)
 
==Externe bron==
2

bewerkingen

Navigatiemenu