Hoefdieren: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2.488 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
Tekst vervangen door "de hoefdieren waren dieren die door alibaba werden gebruikt en die stonken (deas egt waar) en ze waren niet te eten en geloof me ze waren egt n..."
(Wijzigingen door 62.45.81.235 hersteld tot de laatste versie door Alecs.bot)
(Tekst vervangen door "de hoefdieren waren dieren die door alibaba werden gebruikt en die stonken (deas egt waar) en ze waren niet te eten en geloof me ze waren egt n...")
de hoefdieren waren dieren die door alibaba werden gebruikt en die stonken (deas egt waar) en ze waren niet te eten en geloof me ze waren egt niet te eten (degene die er een werkstuk over moeten doen mmoeten het hiermee verlpig doen) doeeeei!!! Xd ;p
{{Taxobox zoogdier|afbeelding=Nijlpaard.jpg
|afbeeldingtekst=[[Nijlpaard]] (''Hippopotamus amphibius'')
|onderklasse=[[Theria]]
|infraklasse=[[Eutheria]] (Placentadieren)
|taxon=''Informele groep''
|w-naam=Ungulata
|auteur=[[Carolus Linaeus|Linnaeus]]
|datum=1766}}
'''Hoefdieren''' (Ungulata) zijn [[zoogdieren]] die over [[hoef (dier)|hoeven]] beschikken (of daarvan afstammen). Hiertoe worden [[evenhoevigen]], [[onevenhoevigen]], [[slurfdieren]], [[zeekoeien]], [[klipdassen]], [[buistandigen]] en [[walvissen]] gerekend. Het zijn ''hoefgangers'', dat wil zeggen dat ze op de top van hun "vingers" en "tenen" lopen. Daardoor zijn de meeste soorten snel. Dit is tevens hun enige middel om aan potentieel gevaar te ontkomen. Hoefdieren zijn in het algemeen grazende dieren die op open grasvlakten leven.
 
Vaak leven ze in [[kudde]]s. Dit biedt een tweede middel tegen gevaar. De jongen moeten al op heel jonge leeftijd met de kudde mee kunnen lopen om niet voor te veel oponthoud te zorgen. Bij de moeder en de kudde blijven is noodzaak. Vaak staat een kudde onder leiding van een sterk mannetje.
 
Hoefdieren zijn [[herbivoor]] (ze eten plantaardig voedsel). Hier is hun [[gebit]] op gebouwd. Het gebit is voorzien van krachtige kauwkiezen met overlangse plooien (loodrecht op de kauwrichting). Darmbacteriën helpen vervolgens om de [[cellulose]] van het voedsel te verteren.
 
Lange tijd werd er gedacht dat de hoefdieren een natuurlijke groep ([[clade]]) vormden. Ze zouden afstammen van de [[Mesozoïcum|Mesozoïsche]] [[Zhelestidae]] en daarmee de groep [[Ungulatomorpha]] vormen, één van de hoofdgroepen van de [[placentadieren]]. Genetische gegevens hebben de bodem onder de [[monofylie|monofyletische]] Ungulata weggeslagen. De groep van slurfdieren, zeekoeien en klipdassen ([[Paenungulata]]) behoort tot de [[Afrotheria]], net als de buistandigen. De overige hoefdieren zijn deel van de [[Laurasiatheria]], maar niet als nauwste verwanten: de onevenhoevigen zijn verwant aan de [[Ferae]], de evenhoevigen en walvissen vormen een aparte groep. Hoewel de taxonomische basis van de term "hoefdieren" tegenwoordig niet meer geaccepteerd wordt, is de term nog wel in gebruik als handige verzamelnaam voor de verschillende ordes.
 
[[Categorie:Zoogdier]]
 
[[ar:حافريات]]
[[ca:Ungulat]]
[[cy:Mamal â charnau]]
[[de:Huftiere]]
[[en:Ungulate]]
[[eo:Hufuloj]]
[[es:Ungulado]]
[[fr:Ungulata]]
[[gl:Ungulado]]
[[he:פרסתנים]]
[[hu:Patások]]
[[id:Ungulata]]
[[it:Ungulati]]
[[ja:有蹄類]]
[[ko:유제류]]
[[no:Hovdyr]]
[[nrm:Bête à chavettes]]
[[pl:Ssaki kopytne]]
[[pt:Ungulados]]
[[ro:Copitate]]
[[simple:Ungulate]]
[[sv:Hovdjur]]
[[te:ఖురిత జంతువు]]
[[tl:Ungguladong mamalya]]
[[zh:有蹄類]]
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu