Van de koele meren des doods: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k Externe link naar teksten over het boek in de DBNL toegevoegd.
aanvulling en nuancering m.b.t. naturlalisme
Regel 1: Regel 1:
{{zie artikel|Zie [[Van de koele meren des doods (film)]] voor de verfilming van dit boek uit 1982}}
{{zie artikel|Zie [[Van de koele meren des doods (film)]] voor de verfilming van dit boek uit 1982}}
'''Van de koele meren des doods''' is één van de bekendste [[roman (literatuur)|romans]] van [[Frederik van Eeden (schrijver)|Frederik van Eeden]] en is in [[1900]] verschenen. Het boek behoort tot de stroming van het [[naturalisme (kunst)|naturalisme]]. Tevens bestaat er een [[Van de koele meren des doods (film)|film]] uit [[1982]] met dezelfde titel, gebaseerd op dit boek, geregisseerd door [[Nouchka van Brakel]] met in de hoofdrollen [[Renée Soutendijk]], [[Derek de Lint]], [[Adriaan Olree]] en [[Erik van 't Wout]].
'''Van de koele meren des doods''' is één van de bekendste [[roman (literatuur)|romans]] van [[Frederik van Eeden (schrijver)|Frederik van Eeden]] en is in [[1900]] verschenen. Het boek is een reactie op de stroming van het [[naturalisme (kunst)|naturalisme]]. Tegenover de noodlottige afloop van de naturalistische roman wilde Van Eeden een positiever alternatief tonen. Zijn hoofdpersonage weet uiteindelijk wel haar door erfelijkheid en milieu bepaalde karaktereigenschappen te overwinnen, dankzij de hulp van de [[psychoanalyse]] en de kracht van de [[religie]]. Tevens bestaat er een [[Van de koele meren des doods (film)|film]] uit [[1982]] met dezelfde titel, gebaseerd op dit boek, geregisseerd door [[Nouchka van Brakel]] met in de hoofdrollen [[Renée Soutendijk]], [[Derek de Lint]], [[Adriaan Olree]] en [[Erik van 't Wout]].


{{plot}}
{{plot}}

Versie van 20 dec 2008 11:10

Zie Van de koele meren des doods (film) voor de verfilming van dit boek uit 1982

Van de koele meren des doods is één van de bekendste romans van Frederik van Eeden en is in 1900 verschenen. Het boek is een reactie op de stroming van het naturalisme. Tegenover de noodlottige afloop van de naturalistische roman wilde Van Eeden een positiever alternatief tonen. Zijn hoofdpersonage weet uiteindelijk wel haar door erfelijkheid en milieu bepaalde karaktereigenschappen te overwinnen, dankzij de hulp van de psychoanalyse en de kracht van de religie. Tevens bestaat er een film uit 1982 met dezelfde titel, gebaseerd op dit boek, geregisseerd door Nouchka van Brakel met in de hoofdrollen Renée Soutendijk, Derek de Lint, Adriaan Olree en Erik van 't Wout.

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal speelt zich af in de negentiende eeuw en beschrijft het leven van Hedwig Marga de Fontayne (1856). Hedwig groeit op in een rijke familie. Na de dood van haar moeder raakt haar vader aan de drank en is hun geld snel op. Ze trouwt (met Gerard Wijbrands), maar loopt uiteindelijk weg met pianist Ritsaart naar Engeland. Ze krijgt een kind, dat al binnen enkele maanden na de geboorte sterft en met het dode kind in een koffertje gaat ze naar Parijs. Ze raakt verslaafd aan morfine en gaat in de prostitutie om die verslaving te bekostigen. Ze komt terecht in een ziekenhuis Hôpital de la Salpêtrière, waar ze in contact komt met kloosterzuster Paula, die haar van haar verslaving af weet te helpen. Hedwig keert weer terug en brengt haar laatste jaren door bij een boerenfamilie, die vroeger op hun erf woonde...

Titel

De titel is afgeleid van een psalmtekst die in het boek is geciteerd in hoofdstuk XV: Maar doodgaan scheen haar altijd nog veel beter, nog begeerlijker. Dat zou rust zijn, als die beloofd wordt aan de getrouwen in de psalm, dat zou zachtjes gevoerd worden langs stille wateren langs grote koele meren, dat zou troost zijn, zoals een moeder troost.

Externe links