Charlie and the Chocolate Factory (film): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MystBot (overleg | bijdragen)
Regel 38: Regel 38:
In een ''[[flashback (kunst)|flashback]]'' is uitgelegd dat Wonka niets van familie moet hebben door de moeizame relatie met zijn eigen vader ([[Christopher Lee]]). Zijn vader is [[tandarts]] en verbood vroeger de jonge Willy chocolade en snoep te eten, omdat ze [[cariës|gaatjes]] veroorzaken. Na een keer stiekem toch een stuk chocolade te hebben geproefd was Willy verknocht en rende hij weg van huis.
In een ''[[flashback (kunst)|flashback]]'' is uitgelegd dat Wonka niets van familie moet hebben door de moeizame relatie met zijn eigen vader ([[Christopher Lee]]). Zijn vader is [[tandarts]] en verbood vroeger de jonge Willy chocolade en snoep te eten, omdat ze [[cariës|gaatjes]] veroorzaken. Na een keer stiekem toch een stuk chocolade te hebben geproefd was Willy verknocht en rende hij weg van huis.


Aan het einde van de film heeft Wonka het bijgelegd met zijn vader en gaat Charlie met hem samenwerken. De familie Bucket gaat wonen in de fabriek.
Aan het einde van de film heeft Wonka het bijgelegd met zijn vader en gaat Charlie met hem samenwerken. Wonka gaat wonen bij de familie Bucket.


==Cast & crew==
==Cast & crew==

Versie van 3 jan 2009 13:44

Charlie and the Chocolate Factory
Regie Tim Burton
Producent Brad Grey
Richard D. Zanuck
Scenario John August (scenario)
Roald Dahl (boek)
Hoofdrollen Johnny Depp
Freddie Highmore
David Kelly
Muziek Danny Elfman
Montage Chris Lebenzon
Cinematografie Philippe Rousselot
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 15 juli 2005 (VS)
Genre Jeugdfantasy
Speelduur 115 min.
Taal Engels
Land Verenigde Staten
Budget $150 miljoen (geschat)
Overige nominaties o.a. Academy Award voor Beste Kostuumontwerp
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Charlie and the Chocolate Factory is een jeugdfilm uit 2005 van Tim Burton, gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl uit 1964. Het is de tweede verfilming van het boek; de eerste was Mel Stuarts Willy Wonka and the Chocolate Factory uit 1971. In 2005 kwam tevens een IMAX-versie van de film uit.

Het verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Willy Wonka (gespeeld door Johnny Depp) is de excentrieke eigenaar van 's werelds meest legendarische snoepfabriek, Wonka Chocolate, waar hij verscholen van de buitenwereld leeft. Op een dag kondigt Wonka aan dat hij vijf chocoladerepen ("Wonka Bars") over de wereld heeft verspreid, waarin een "Gouden Toegangskaart" ligt verborgen. De gelukkige kinderen die een toegangskaart vinden mogen samen met een ouder een rondleiding door de fabriek maken, onder leiding van Wonka zelf. Dit is zeer bijzonder, aangezien de fabriek normaal gesproken gesloten is voor bezoekers. Er zijn zelfs al jaren meer geen werknemers waargenomen die de fabriek in- of uitgingen. Aan het einde van de rondreis krijgt een van de kinderen een bijzondere beloning.

Een van de kinderen die de toegangskaart vindt is Charlie Bucket (Freddie Highmore), een jongen die samen met zijn liefdevolle maar arme familie, waaronder ook zijn vier grootouders, niet ver van de fabriek vandaan woont. Charlie is dol op chocola, maar krijgt door de financiële situatie van zijn familie slechts één chocoladereep per jaar, rond zijn verjaardag. Deze chocoladereep bevat echter geen toegangskaart, evenals de reep die hij mag kopen van zijn opa Grandpa Joe (David Kelly). De derde reep die hij koopt van een bankbiljet die hij op straat vindt is echter één van de vijf repen, en Charlie vindt de vijfde en laatste toegangskaart. Hij besluit Grandpa Joe mee te nemen naar de fabriek.

De andere kinderen die de toegangskaart vinden zijn de vraatzuchtige Augustus Gloop (Philip Wiegratz), de hebzuchtige en verwende Veruca Salt (Julia Winter), de te competitieve kauwgomkauwende Violet Beauregarde (AnnaSophia Robb) en televisie- en videogameverslaafde Mike Teavee (Jordan Fry). Charlie ontmoet de andere kinderen met hun ouders op de dag van de rondleiding. Wonka leidt de kinderen rond door zijn magische fabriek, waar ze onder andere zijn bijzondere werknemers ontmoeten, de Oempa Loempa's (allen gespeeld door Deep Roy).

Tijdens de rondleiding vallen steeds één voor één de kinderen af, die allen te maken hebben met hun eigen onhebbelijkheden. Augustus Gloop valt in de chocoladerivier waar hij uit drinkt, en wordt opgezogen in een buis. Violet Beauregarde probeert een ongetest prototype van de "Three-Course Dinner gum", een stuk kauwgom met de smaken van een volledige maaltijd met voor-, hoofd- en nagerecht. Door een fout in de productie van de derde smaak, bosbessentaart, wordt Violet blauw en rond als een grote bosbes. Veruca Salt probeert een eekhoorn te stelen uit de Notenkamer, maar wordt door de eekhoorns aangezien voor een rotte noot en in het afvalgat gegooid. Mike Teavee laat zichzelf teleporteren naar Wonka's eigen televisiezender, en wordt hierbij verkleind tot een miniatuur.

Aan het einde van de rondleiding zijn enkel Charlie en zijn opa over. Wonka maakt de reden voor de rondleiding bekend: hij is op zoek naar een opvolger, iemand aan wie hij de fabriek kan overhandigen. Die opvolger heeft hij gevonden in het minst "rotte" kind van de vijf: Charlie. Wonka heeft echter één eis: Charlie moet zijn familie verlaten, omdat Wonka vindt dat familieleden je creatieve vaardigheden beperken doordat ze altijd zeggen wat je moet doen. Charlie houdt echter van zijn familie en weigert.

In een flashback is uitgelegd dat Wonka niets van familie moet hebben door de moeizame relatie met zijn eigen vader (Christopher Lee). Zijn vader is tandarts en verbood vroeger de jonge Willy chocolade en snoep te eten, omdat ze gaatjes veroorzaken. Na een keer stiekem toch een stuk chocolade te hebben geproefd was Willy verknocht en rende hij weg van huis.

Aan het einde van de film heeft Wonka het bijgelegd met zijn vader en gaat Charlie met hem samenwerken. Wonka gaat wonen bij de familie Bucket.

Cast & crew

Cast

Crew

Ontstaan

Voor de rol van Willy Wonka waren verscheidene acteurs in gedachten, waarvan naast Depp onder andere Steve Martin, Jim Carrey, Adam Sandler, Christopher Walken en Michael Keaton kandidaten waren. Voor de regie werd naast Burton gedacht aan Martin Scorsese en Frank Oz. Toen Burton de regisseur werd, gaf hij de rol aan van Willy Wonka aan Depp, met wie hij al vier keer eerder een film had gemaakt. Depp wist Burton ervan te overtuigen om voor de rol van Charlie Freddie Highmore te benaderen. Depp had even daarvoor samen met Highmore gespeeld in Finding Neverland en was zeer onder de indruk van het talent van de jonge acteur. Voor het scenario benaderde Burton scenarioschrijver John August, met wie hij al eerder Big Fish had gemaakt. August had als kind het boek gelezen, maar nooit de eerste verfilming uit 1971 gezien.

Voor het personage haalde Johnny Depp inspiratie uit verscheidene figuren, waaronder kindertelevisiepresentators als Mister Rogers en Captain Kangaroo, quizpresentators, en Anna Wintour, hoofdredactrice van de Vogue. De stem zou Depp hebben bedacht tijdens het spelen met zijn dochtertje. Veel critici wezen op de gelijkenis tussen Depps personage en Michael Jackson. Ze wezen hierbij op het kinderlijke gedrag, de bleke huid, zachte stem en de moeilijke jeugd. Het verband tussen de twee is echter altijd ontkend door Depp en Burton. Zij vonden Jackson geen goed voorbeeld, omdat hij van kinderen houdt, terwijl Wonka eigenlijk van kinderen walgt. Ook werden er gelijkenissen gezien met Jim Carrey en Marilyn Manson.

De gehele film werd opgenomen in de Pinewood Studios nabij Londen. Het filmen begon op 15 juni 2004 en eindigde in oktober. Burton wilde zo min mogelijk gebruik maken van digitale effecten. Setdesigner Alex McDowell liet de sets op ware grootte bouwen. Voor de chocoladerivier werd gebruik gemaakt van meer dan 780.000 liter nepchocolade, en nog eens 145.000 liter voor de waterval.

Ontvangst

Gene Wilder, die in de eerste filmversie de rol van Willy Wonka speelde, uitte in de weken voor de film uitkwam kritiek op de nieuwe versie. Hij zag het gehele project als nutteloos, en beschuldigde de makers enkel uit te zijn op geld. Later nam hij zijn woorden gedeeltelijk terug, en prees hij Depp als de perfecte keus voor de rol.

De recensies waren bij het uitkomen van de film overwegend positief. Op Rotten Tomatoes, een website die de recensies van de belangrijkste filmcritici samenvat, werd een waardering van 83 à 84% vastgesteld[1]. Ook in de bioscopen werd de film goed ontvangen. In Noord-Amerika bracht de film in het eerste weekend $55,4 miljoen op, en was de eerste drie weken de bestbezochte film. Tot januari 2007 heeft de film meer dan $470 miljoen dollar opgebracht.

Prijzen en nominaties

Charlie and the Chocolate Factory's kostuumontwerpster Gabriella Pescucci werd genomineerd voor een Academy Award voor beste kostuums. Johnny Depp kreeg een Golden Globenominatie voor beste acteur in een komedie of musical, en scenarioschrijver John August en componist Danny Elfman werden genomineerd voor een Grammy Award, voor het liedje "Wonka's Welcome Song". De film kreeg tevens vier BAFTA-nominaties, voor beste visuele effecten, kostuumontwerp, make-up & haar en productiedesign.