Ouderkerkerplas: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
27 bytes verwijderd ,  15 jaar geleden
minus {beg}
k (typo)
(minus {beg})
De '''Ouderkerkerplas''' is een voormalige zandwinput ten zuiden van [[Ouderkerk aan de Amstel]], gegraven voor de aanleg van de [[A9]], in een later stadium is er een grote hoeveelheid betonafval gestort.
'''Ouderkerkerplas'''
 
De Ouderkerkerplas is een voormalige zandwinput ten zuiden van [[Ouderkerk aan de Amstel]], gegraven voor de aanleg van de [[A9]], in een later stadium is er een grote hoeveelheid betonafval gestort.
 
Het is een belangrijk vogelgebied, met eromheen vogelkijkhutten. Omdat de plas zo diep is stroom er zout water van de [[Noordzee]] de plas in. Het water is hierdoor [[brak]], en vriest 's winters niet dicht. In de winter is de plas in trek bij watervogels als [[Smient]], [[Kuifeend]], en diverse ganzen, een enkele keer is er een [[Amerikaanse smient]] te vinden. In de zomer bewonen [[Oeverzwaluw|Oeverwaluwen]] de oeverzwaluwwal en maken vele vogels een nestje in het riet.
 
De Ouderkerkerplas maakt deel uit van [[Groengebied Amstelland]]. Het ligt ingeklemd tussen de [[A9]] en de [[A2]]. Het recreatiegebied is 127 ha groot en bestaat uit een plas met rondom ruimte voor recreatie en natuur. UMen kuntkan hierer onder andere zwemmen, surfen, duiken, wandelen, fietsen, dagkamperen en paardrijden.
 
{{beg}}
24.253

bewerkingen

Navigatiemenu