Jiaxiang: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
31 bytes toegevoegd ,  12 jaar geleden
kleine aanpassingen
(kleine aanpassingen)
'''Jiaxiang''' betekent in het [[Nederlands]] iets als het geboortedorp van je vader, grootvader en soms nog meer generaties. Het is een term die vaak gebruikt word door Chinezen die elkaar voor het eerst ontmoeten. In de Chinese cultuur is jiaxiang zeer belangrijk. Dat komt doordat men in China in elk dorp een verschillend dialect spreekt. Men spreekt met dorps- of streekgenoten ([[Standaardmandarijns]]: xiāng qīn 乡亲; [[Standaardkantonees]]: Tong Héung 同鄉; [[Chaozhou (dialect)|Chaozhou]]: Hu-jong Lie 鄉里) meestal het dialect van hun dorp, dat gebeurt ook vaak buiten hun dorp. Veel [[overzeese Chinezen]] in [[Nederland]] en andere landen waar veel Chinezen wonen hebben [[heimwee]] (思鄉病).
 
De volgorde van jiaxiang wordt gemaakt door eerst de provincie tenoemente noemen, dan de [[prefectuur (China)]], dan het [[district (China)]] en dan soms ook het dorp.
 
== Kantonees ==
In het Kantonees spreekt men vaak over Heung''heung Haahaa'' ([[vereenvoudigd Chinees]]:乡下; [[traditioneel Chinees]]: 鄉下; [[pinyin]]: xiāngxià; [[Kantonees]]: Héunghéung Hǎahǎa; [[Mindong]]: Ssjóngssjóng Ngǎangǎa), dat dezelfde betekenis heeft als Jiaxiangjiaxiang.
 
In het [[Standaardkantonees]] heeft het woord soms een negatieve betekenis. Zo kan men in het Kantonees spreken over een "Heung Haa Loow" (鄉下佬), wat plattelander betekent. In [[Hongkong]] word vaak op plattelanders neergekeken. Doordat er vroeger in de jaren '60 van de 20e eeuw veel plattelanders uit China en de [[New Territories]] naar [[Kowloon]] en [[Hongkong eiland]] kwamen. Vaak hadden ze dorpse gewoontes. Zo zaten plattelanders vaak te rochelen op straat en communiceerden ze op straat vaak luidruchtig in hun eigen dialect. Door dit gebeuren zijn is een groot deel van de Hongkongse jeugd hun Jiaxiangjiaxiang vergeten.
 
== Jiaxiang tegenwoordig ==
Door de verstedelijking van China en de immigratie van Chinezen naar het buitenland wordt Jiaxiangjiaxiang steeds minder belangrijk in de [[Chinese cultuur]]. Men kijkt niet meer zo vaak op als men van dezelfde streek komt. Tegenwoordig vraagt men bij de eerste kennismaking ook steeds meer uit welke [[Chinese provincie]] jede ander komt in plaats van jete vragen naar zijn of haar Jiaxiangjiaxiang.
 
== Veel voorkomende Jiaxiang van Chinese Nederlanders ==
 
== Links ==
*[http://nl.youtube.com/watch?v=UxFGOobG3pA karaokelied over Jiaxiangjiaxiang in Zuid-Chinees-Hakka]
 
[[Categorie:Geografie van China]]
7.117

bewerkingen

Navigatiemenu