Filmkeuring: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
54 bytes toegevoegd ,  11 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
In Nederland worden deze waarderingen bepaald door [[Kijkwijzer]]. De pictogrammen worden zowel toebedeeld aan [[televisieprogramma]]'s, [[DVD]]'s als [[bioscoopfilm]]s. Televisieprogramma's met het pictogram '12' mogen niet voor 20.00 uur worden uitgezonden. Programma's met '16' niet voor 22.00 uur.
 
Filmkeuring bestaat sinds het begin van de [[twintigste eeuw]]. Vertegenwoordigers van kerken en maatschappelijke organisaties beoordeelden alle rolprenten. In het [[verzuiling|verzuilde]] Nederland betekende dat dat ook een [[priester]] uit de [[katholiek]]e kerk en een [[gereformeerd]] lid, jarenlang was dat [[Henriëtte Kuyper]], deel van de commissie uitmaakten. De katholieken kenden een kerkelijke [[index]], vergelijkbaar met de [[Index librorum prohibitorum]], een lijst van films die zij niet mochten gaan zien.
 
Vanaf 22 februari 2001 worden films, video's, tv-programma's en [[computerspel]]letjes door distributeurs zelf gekeurd: [[zelfregulering]] dus. Bij [[falen]] worden er wel [[boete]]s gegeven. De keuring richt zich met name op ouders, maar er wordt dus wel op toegezien dat bioscopen en verkooppunten van bijvoorbeeld DVD's de regels naleven.
67.412

bewerkingen

Navigatiemenu