Constructivisme (filosofie): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Carolus100 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 6: Regel 6:


[[en:Constructivist epistemology]]
[[en:Constructivist epistemology]]

Het '''Sociaal Constructivisme''' is een educatieve theorie. Design en educatie vallen hier samen. Je leert nl (educatie) door voor anderen (sociaal) te ontwerpen (design). De zelfmotivatie die onstaat is een goede basis voor leren.

Versie van 18 jan 2009 00:46

Het constructivisme (ook wel: sociaal-constructivisme) is een filosofische stroming die stelt dat veel (misschien alle) verschijnselen in de werkelijkheid "sociale constructies" zijn. Daarmee wordt bedoeld, dat een bepaald verschijnsel slechts ervaren wordt als iets dat werkelijk bestaat en van andere zaken onderscheidbaar is, omdat daarover in de samenleving een (vaak impliciete) afspraak is gemaakt. Het constructivisme is sterk verwant met de filosofie van het sociaal-cognitivisme, die de grondslag is van de sociaal-cognitieve psychologie.

Constructivisme is de tegenhanger van objectivisme en beide begrippen staan centraal in de ontologie, de tak van de filosofie die zich bezighoudt met zijn en werkelijkheid.

Het Sociaal Constructivisme is een educatieve theorie. Design en educatie vallen hier samen. Je leert nl (educatie) door voor anderen (sociaal) te ontwerpen (design). De zelfmotivatie die onstaat is een goede basis voor leren.