Szolnok: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Broadbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: da:Szolnok
Idioma-bot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: lt:Solnokas
Regel 52: Regel 52:
[[it:Szolnok]]
[[it:Szolnok]]
[[ja:ソルノク]]
[[ja:ソルノク]]
[[lt:Solnokas]]
[[nn:Szolnok]]
[[nn:Szolnok]]
[[pl:Szolnok]]
[[pl:Szolnok]]

Versie van 18 jan 2009 22:23

Sjabloon:Infobox Hungarian settlement De stad Szolnok ligt in Hongarije in het comitaat Jász-Nagykun-Szolnok aan de Tisza. Szolnok ligt op 99 km ten zuidoosten van Boedapest en 128 km ten zuidwesten van Debrecen.

Men komt de stad binnen over de Tiszabrug. Hier mondt rechts de Zagyva-rivier in de Tisza uit. Via het Szabaság tér en de Kossuth utca bereikt men het centrum, het Kossuth tér. Hier staat het raadhuis en het Damjanich Janós-museum, genoemd naar de generaal uit de Vrijheidsoorlog van 1849. Het museum bevat vondsten uit de prehistorie, uit de tijd van de Volksverhuizingen en uit de periode van de Turkse overheersing. Verder zijn er beelden en schilderijen van kunstenaars die zich in Szolnok vestigden en zich bij de hier aanwezige kunstenaarskolonie aansloten. Deze kunstenaarsgroep werd in het begin van de 20e eeuw opgericht en telde verscheidene beroemde Hongaarse kunstenaars onder haar leden, zoals László Mednyánszky en Adolf Fényes. Via de Táncsis Mihály utca komt men aan de Tisza. Aan het eind van de weg zien we links het goede hotel Tisza met een tuinterras. De tuin grenst aan de Zalka Máté sétány, een aardige oeverpromenade aan de Tisza, die uitkomt bij het Marxplein. Bezienswaardig in de stad zijn de voormalige barokke franciscanenkerk en -klooster (1723-1752) aan de Koltói Anna utca 8.

Aan de andere zijde van de brug over de Tisza ligt een nieuw gebied. Tiszaliget, met vakantiewoningen, een thermaalbad, een camping en uitgebreide mogelijkheden voor sportbeoefening.

Geboren