Lichenometrie: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Capaccio (overleg | bijdragen)
Capaccio (overleg | bijdragen)
Regel 9: Regel 9:
met <math>A \,</math> = blootstelling aan de atmosfeer in jaren, <math>D \,</math> = diameter van het korstmos in [[millimeter]] en <math>V \,</math> = de groeisnelheid van het korstmos (in millimeter per jaar).
met <math>A \,</math> = blootstelling aan de atmosfeer in jaren, <math>D \,</math> = diameter van het korstmos in [[millimeter]] en <math>V \,</math> = de groeisnelheid van het korstmos (in millimeter per jaar).


'''Voorbeeld:''' een korstmos heeft op 1 januari 1915 een diameter van 6 millimeter. Op 1 januari 2005 wordt nogmaals een meting uitgevoerd en die wijst uit dat de diameter vergroot is tot 147 millimeter. De groeisnelheid per jaar bedraagt dus <math>\frac{147 - 6}{90}</math> of 1,56 millimeter per jaar. Het onderliggende gesteente is dus <math>\frac{147}{1,56}</math> of 94 jaar blootgesteld aan de atmosfeer.
'''Voorbeeld:''' een korstmos groeit op een baksteen van een huis en heeft op 1 januari 1915 een diameter van 6 millimeter. Op 1 januari 2005 wordt nogmaals een meting uitgevoerd en die wijst uit dat de diameter vergroot is tot 147 millimeter. De groeisnelheid per jaar bedraagt dus <math>\frac{147 - 6}{90}</math> of 1,56 millimeter per jaar. De baksteen is dus <math>\frac{147}{1,56}</math> of 94 jaar blootgesteld aan de atmosfeer.


== Toepassingen ==
== Toepassingen ==

Versie van 19 jan 2009 20:52

Dit korstmos op basalt kan helpen om de ouderdom van het gesteente te bepalen.

Lichenometrie (Grieks: lichè: korstmos; metrein: meten) is een absolute dateringsmethode in de archeologie, geologie en sedimentologie, waarmee men kan bepalen hoelang een gesteente is blootgesteld aan atmosferische omstandigheden.

Principe

Hier wordt gebruik gemaakt van de groeisnelheid korstmos- en algenkolonies, aangezien die immers met een constante (trage) snelheid groeien, zodat men de ouderdom kan bepalen. Deze snelheid bepaalt men met hulp van gedateerde gesteentes, waarop korstmossen groeien. Door het meten van de diameter van de grootste korstmossen op een gesteente, kan de absolutie ouderdom van het gesteente bepaald worden. De volgende formule leidt tot de ouderdom van het gesteente:

met = blootstelling aan de atmosfeer in jaren, = diameter van het korstmos in millimeter en = de groeisnelheid van het korstmos (in millimeter per jaar).

Voorbeeld: een korstmos groeit op een baksteen van een huis en heeft op 1 januari 1915 een diameter van 6 millimeter. Op 1 januari 2005 wordt nogmaals een meting uitgevoerd en die wijst uit dat de diameter vergroot is tot 147 millimeter. De groeisnelheid per jaar bedraagt dus of 1,56 millimeter per jaar. De baksteen is dus of 94 jaar blootgesteld aan de atmosfeer.

Toepassingen

Lichenometrie kan ook aangewend worden voor ouderdomsbepaling van glaciale afzettingen in toendragebieden, veranderingen in het waterpeil van meren en aardverschuivingen. De factoren waarvan deze techniek afhangt zijn het soort korstmos (sommige korstmossen groeien niet gelijkmatig) en de klimatologische omstandigheden.

Het nadeel aan deze methode is dat men niet verder terug dan 9000 jaar in de tijd kan gaan, aangezien de resultaten niet accuraat meer zijn. Als men verder wil gaan in de tijd, wordt vaak de koolstof-14-datering toegepast.

De methode werd voor het eerst gebruikt door de Noorse botanicus Knut Fægri in 1933, waardoor deze de Vader van de Lichenometrie wordt genoemd.

Externe link