242 v.Chr.: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
117 bytes verwijderd ,  12 jaar geleden
Slag bij de Egadische Eilanden, zie: 241 v.Chr.
k (robot Erbij: cy:242 CC)
(Slag bij de Egadische Eilanden, zie: 241 v.Chr.)
 
==Gebeurtenissen==
 
* De koningin-moeder [[Laodice]] brengt [[Seleucus II]] ertoe zijn macht met zijn broer [[Antiochus Hierax]] te delen. Deze laatste vormt onder meer uit [[Galaten]] een huurlingenleger en herstelt het koninklijk gezag in [[Klein-Azië]]. [[Ptolemaeus III]] en Seleucus II sluiten vrede.
===Perzië===
* In [[Rome (stad)|Rome]] wordt een nieuw ambt, de ''[[praetor peregrinus]]'' ingesteld, vooral om het groeiend aantal rechtszaken tussen Romeinse burgers en niet-Romeinen het hoofd te kunnen bieden. Hij wordt betrokken bij het opstellen van het ''ius gentium'' dat dit soort gevallen dient te regelen.
 
* [[Slag bij de Aegatische Eilanden]]. Deze zeeslag beslist de [[Eerste Punische Oorlog]] in het voordeel van Rome.
* De koninginKoningin-moeder [['''Laodice]]''' brengt [[Seleucus II Callinicus]] ertoe zijn macht te delen met zijn broer [['''Antiochus Hierax]] te delen'''. Deze laatste vormt onder meer uit [[Galaten]] een huurlingenleger en herstelt het koninklijk gezag in [[Klein-Azië]]. [[Ptolemaeus III]] en Seleucus II sluiten vrede.
 
===Italië===
 
* In [[Rome (stad)|Rome]] wordt een nieuw ambt, de ''[[praetor peregrinus]]'' ingesteld, vooral om het groeiend aantal rechtszaken tussen Romeinse burgers en niet-[[Romeinen]] het hoofd te kunnen bieden. Hij wordt betrokken bij het opstellen van het ''ius gentium'' dat dit soort gevallen dient te regelen.
 
==Geboren==
 
==Overleden==
 
13.403

bewerkingen

Navigatiemenu