242 v.Chr.: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Alexbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: cy:242 CC
Slag bij de Egadische Eilanden, zie: 241 v.Chr.
Regel 3: Regel 3:


==Gebeurtenissen==
==Gebeurtenissen==

* De koningin-moeder [[Laodice]] brengt [[Seleucus II]] ertoe zijn macht met zijn broer [[Antiochus Hierax]] te delen. Deze laatste vormt onder meer uit [[Galaten]] een huurlingenleger en herstelt het koninklijk gezag in [[Klein-Azië]]. [[Ptolemaeus III]] en Seleucus II sluiten vrede.
===Perzië===
* In [[Rome (stad)|Rome]] wordt een nieuw ambt, de ''[[praetor peregrinus]]'' ingesteld, vooral om het groeiend aantal rechtszaken tussen Romeinse burgers en niet-Romeinen het hoofd te kunnen bieden. Hij wordt betrokken bij het opstellen van het ''ius gentium'' dat dit soort gevallen dient te regelen.

* [[Slag bij de Aegatische Eilanden]]. Deze zeeslag beslist de [[Eerste Punische Oorlog]] in het voordeel van Rome.
*Koningin-moeder '''Laodice''' brengt [[Seleucus II Callinicus]] ertoe zijn macht te delen met zijn broer '''Antiochus Hierax'''. Deze laatste vormt onder meer uit [[Galaten]] een huurlingenleger en herstelt het koninklijk gezag in [[Klein-Azië]].

===Italië===

*In [[Rome (stad)|Rome]] wordt een nieuw ambt, de ''[[praetor peregrinus]]'' ingesteld, vooral om het groeiend aantal rechtszaken tussen Romeinse burgers en niet-[[Romeinen]] het hoofd te kunnen bieden. Hij wordt betrokken bij het opstellen van het ''ius gentium'' dat dit soort gevallen dient te regelen.

==Geboren==
==Geboren==

==Overleden==
==Overleden==



Versie van 20 jan 2009 13:15

Sjabloon:Jaarbox Sjabloon:Kalenders

Gebeurtenissen

Perzië

  • Koningin-moeder Laodice brengt Seleucus II Callinicus ertoe zijn macht te delen met zijn broer Antiochus Hierax. Deze laatste vormt onder meer uit Galaten een huurlingenleger en herstelt het koninklijk gezag in Klein-Azië.

Italië

  • In Rome wordt een nieuw ambt, de praetor peregrinus ingesteld, vooral om het groeiend aantal rechtszaken tussen Romeinse burgers en niet-Romeinen het hoofd te kunnen bieden. Hij wordt betrokken bij het opstellen van het ius gentium dat dit soort gevallen dient te regelen.

Geboren

Overleden