Vladimir Voronin (president): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Afbeelding toegevoegd via http://toolserver.org/~emijrp/imagesforbio/
Broadbot (overleg | bijdragen)
k robot Erbij: da:Vladimir Voronin
Regel 15: Regel 15:
[[bg:Владимир Воронин]]
[[bg:Владимир Воронин]]
[[cy:Vladimir Voronin]]
[[cy:Vladimir Voronin]]
[[da:Vladimir Voronin]]
[[de:Vladimir Voronin]]
[[de:Vladimir Voronin]]
[[el:Βλαντιμίρ Βορόνιν]]
[[el:Βλαντιμίρ Βορόνιν]]

Versie van 24 jan 2009 23:52

Vladimir Voronin (president)

Vladimir Voronin (Corjova (arrondissement Dubăsari, Trans-Nistrië), 25 mei 1941) is een Moldavische communistische politicus en de huidige president van de Republiek Moldavië.

In 1961 studeerde hij af aan het Tehnicum Cooperatist van Chisinau en begon hij te werken in de brood- en meelindustrie. Tot 1966 was hij de chef van een bakkerij, en later in 1971 werd hij de directeur van een broodfabriek.

In de jaren '70 was hij actief in de administratieve organen van de Moldavische SSR: uitvoerende commissies van rayons en steden. Tussen 1985 en 1989 was hij eerste secretaris van de stadscommissie van Tiraspol van de Moldavische Communistische Partij. Van 1989 tot 1990 functioneerde Voronin als 'minister van binnenlandse zaken' van de Moldavische SSR.

In 1994 werd hij eerste secretaris van de Moldavische Communistische Partij, in 1998 werd hij afgevaardigde in het parlement en sinds 4 april 2001 mag hij zich de president van Moldavië noemen.

Voronin is een communist van de oude stempel, en voelt weinig voor economische en politieke hervormingen. Tegelijk is hij echter voor een snelle integratie in Europa, en heeft hij een slechte relatie met Rusland. Met de grote oosterbuur is er een conflict over Trans-Nistrië, het deel van Moldavië dat zich onafhankelijk heeft verklaard en aansluiting zoekt bij Rusland.